På internationella modersmålsdagen 21/2 2013 skrev Miljöpartiets representanter Maria Gardfjell och Tarja Onegård om betydelsen av flerspråkighet. De visade på forskning som säger att språkutvecklingen är som mest intensiv i förskoleåldern. Vidare skrev de att det är mycket viktigt med bra modersmålstöd redan i förskolan. Modersmålsenheten var ett bra exempel. De påpekade flerspråkigheten som mycket viktigt i den globala värld vi lever i.
Tyvärr verkar det som Miljöpartiet har lämnat sin linje till förmån för den enspråkiga normen. Erfarenhet från Modersmålsenheten liksom forskning från universitet har ej beaktats. Det finns en föraktfull inställning till dessa verksamheter från de som hållit i utredningen.
Bakgrunden till förslaget sägs vara Skolinspektionens kritik av verksamheten. Kommunen hade inte sett till att alla barn i förskolorna, som har ett annat modersmål än svenska, ges möjlighet att utveckla sitt modersmål och sin kulturella identitet. Förvaltningen skriver angående modersmålsenheten och det stöd modersmålspedagogerna ger, att detta inte är förenligt med uppdraget i läroplanen. Detta är en vilseledande uppgift. Modersmål är något som personalen måste hålla på med varje dag oavsett om det finns modersmålspedagoger eller ej. Magdalena Karlsson undervisningsråd på Skolverket har sagt att: ”Får förskolebarnen dessutom tillgång till modersmålspedagoger är det en bonus”. De har inte begärt att modersmålspedagoger tas bort. Tvärtom!
Barn med annat modersmål kan räknas in i två grupper: 1) Dels de som har svaga kunskaper i det svenska språket och som kanske vistats en kortare tid i Sverige. 2) Dels de som har en bra svenska, men som dessutom talar ett annat språk. Förespråkar man en enspråkig norm stöds endast den första gruppen. Detta sker med hjälp av tolk och språkstöd. Personalen kan begära mer stöd så att barnen kan klara vardagen på svenska. Men den största delen av dem som får modersmålstöd talar utmärkt svenska och denna grupp ska nu helt lämnas utan stöd att utveckla sin tvåspråkighet. Frågan är, om Miljöpartiet har ändrat ståndpunkt? Tänk om i så fall! Utveckla modersmålsenheten – avveckla den inte! Modersmålspedagoger ger en språkdusch på modersmålet. De blir också en väg in till modersmålsundervisning i grund- och gymnasieskola. Lägg verksamheten under förskolan. Inrätta konsulttjänster med stöd för att utveckla ett språkutvecklande arbetssätt. Arbeta för flerspråkighet och inte för enspråkhetsnormen!
Bengt Wiræus
Uppsala