Är vi medborgare eller små grodor?

Systembolagets monopol behandlar oss som missbrukande små grodor, skriver två företrädare för Moderata Ungdomsförbundet och Moderata Studenter i Uppsala.

Systembolagets öppettider är förminskande, skriver två företrädare för Moderata Ungdomsförbundet och Moderata Studenter i Uppsala.

Systembolagets öppettider är förminskande, skriver två företrädare för Moderata Ungdomsförbundet och Moderata Studenter i Uppsala.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/T

Debatt2019-06-21 01:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Äntligen midsommar. Blomsterkransar flätas, nyckelharpan åker fram och midsommarstången reses. Därtill dukas det upp till festmåltid med sillen, potatisen och den gravade laxen. De flesta unnar sig till och med en snaps eller två som en naturlig del av firandet. Härligare än så blir det inte, tills du kommer på att Systembolaget har stängt, och du har glömt att handla alkohol.

Plötsligt får sången ‘Små grodorna’ en helt annan innebörd när du inser att staten väljer att behandla sina medborgare som barn såväl som missbrukare. Enligt Systembolaget så finns de till för att minska alkoholrelaterade skador i samhället genom att alkoholen säljs utan vinstintresse, genom ett monopol på alkoholhaltiga drycker över en viss volymprocent och att “sälja med ansvar”.

Vad detta egentligen betyder är dåliga öppettider, höga priser och ett mycket sämre utbud än vad man annars skulle kunnat ha. Många vill hävda att detta är det enskilt bästa sättet för att minska konsumtion av alkohol, som enligt dessa även skulle minska de alkoholrelaterade skadorna i samhället.

Men som det ofta förefaller med regleringar av detta slag uppnås sällan målet, samtidigt som det för med sig negativa konsekvenser. Detta som ett resultat av att staten behandlar sina alla medborgare som om de vore missbrukare.

Var och en måste få ta sitt eget ansvar, även när det kommer till alkoholkonsumtionen. Inte minst är detta sant under midsommar. Det finns ett egenvärde i att människor själva ska få välja hur man lever sitt liv, även om det leder till ett utfall som avviker från det våra förmyndare i Rosenbad anser vara önskvärt.

Ett exempel på detta skulle kunna vara en mer kontinental alkoholkultur där det är naturligt att ta ett glas vin till middagen en tisdag eller en öl på lunchen. Istället har man med Systembolagets monopol valt att bevara den gamla nordiska bunkrings- och helgsuparkulturen där folk köper kopiösa mängder alkohol på en gång istället för att gå till affären för en flaska rött eller ett sexpack när det passar.

Detta syns tydligast på dagskryssningar: man köper bagageluckan full från tax free-affären. Här går Sverige miste om både skatteintäkter och den kontroll man så desperat eftersöker. Att man överhuvudtaget måste planera sin nästa öl kring systembolagets öppettider är både kontraproduktivt och förminskande på grund av denna millimeterprecisa schemaläggning kring öppettiderna.

Debatten kring alkoholmonopolet handlar i grunden om folkhälsan för de flesta. Något som brukar förbises är att man som bolagskramare faktiskt försvarar den alkoholkultur man säger sig vilja förebygga. Har man ännu inte köpt folkhälsoargumentet efter Systembolagets otaliga reklamkampanjer, är det istället populärt att åberopa det enorma utbud som ett monopol för med sig. Smaka på orden “monopol leder till stort utbud”. Motsägelsefullt, eller hur?

Allt eftersom samhället blir mer globaliserat så tar man efter många olika kulturer, särskilt i ett land som Sverige, som behöver omvärlden mer än vad omvärlden behöver Sverige. Här är det bara naturligt att vi håller på att övergå i en mer kontinental alkoholkultur lik den man har i Tyskland, Frankrike, Italien eller till och med vårt grannland Danmark.

Då måste även svensk alkoholpolicy hänga med i kurvan. I de nämnda länderna är det naturligt att man kan gå till sin motsvarande ICA-butik och köpa det man behöver men inte mer. Detta med ett ofantligt mycket större utbud än vad Systembolagets importverksamhet någonsin kunnat tänka sig.

Skulle stora liberaliseringar ske i Sverige skulle man se ett stort utbud av specialbutiker och ett bredare sortiment överlag, för att inte nämna billigare priser. Detta är om något bra service. Något ett monopol aldrig kan eller kommer kunna tillhandahålla.

Finland har börjat liberalisera sitt alkoholmonopol mer och mer, varpå landet sett positiva effekter när det kommer till minskad konsumtion och ett sundare förhållningssätt till alkoholen. Något man även sett i Sverige vid tidigare liberaliseringar som längre öppettider och affärer med öppna hyllor.

Det är därför dags att vi en gång för alla tog och liberaliserade alkoholpolitiken på riktigt. Därför vill vi se följande: tillåt gårdsförsäljning, tillåt starköl och vin i vanliga butiker och på sikt ett avskaffat detaljhandelsmonopol. Det vore väl ändå lustigt att se.

Läs mer om