Arkitekturpolicy räcker inte

Vi tror på ett processinriktat arbetssätt, snarare än en policy, för att skapa en hållbar stadsutveckling i Uppsala, skriver Fredrik Frensborg.

Fredrik Frensborg

Fredrik Frensborg

Foto:

DEBATT2015-03-14 12:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Just nu är det roligt att planera för Uppsalas framtid. Det är full fart på planering och byggande och mycket talar för att det kommer att hålla i sig under ett antal år framöver. Nu läggs planerna för hur många som kommer att bo och arbeta i Uppsala och även för hur det urbana livet i framtiden kommer att te sig.

Det finns ett behov av en långsiktig styrning vad gäller kvalitet och hållbarhet för stadsutveckling i Uppsala. I en bra debattartikel (26/2)pekar arkitekter från företaget White på behovet av en arkitekturpolicy för Uppsala. I artikeln beskrivs hur denna policy skulle kunna fungera som en enhetlig styrning för hållbar stadsutveckling.

Vi på WSP tror dock inte att en policy är nog för att hålla ihop de frågor som White pekar på. I stället tror vi på ett processinriktat arbetssätt som alla parter som ska planera och bygga Uppsala kan bli del av.

Uppsala kommun tog redan för ett år sedan beslut om att arbeta fram ett generellt hållbarhetsprogram för bygg- och fastighetsbranschen, detta som en del av kommunens miljö- och klimatprogram. Detta hållbarhetsprogram ska involvera både existerande och nya aktörer och bygga på samverkan mellan de parter som behövs för att bygga stad. Programmet ska vara grunden för att alla projekt som genomförs följs upp på ett professionellt sätt och inte bara på byggnadsnivå. Dessutom ska det vara ett processverktyg som hanterar olika hållbarhetsaspekter. Vi tror att genomförandet av ett sådant program är vad Uppsala behöver just nu.

För att komma till skott med detta övergripande hållbarhetsprogram tror vi att man helhjärtat borde satsa på den hållbarhetscertifiering för stadsutveckling som Uppsala kommun redan engagerat sig i.

Denna certifiering kan bli grunden för Uppsalas hållbarhetsprogram och dessutom utgöra ett nätverk för Uppsalas stadsutveckling i stort. En policy för gestaltning kan finnas med som ett inspirerande och vägledande underlag.

Med styrning och uppföljning utifrån detta system kan vi öka chanserna att nå kommunens modiga målsättning för bland annat solenergi.

WSP är på uppdrag av Uppsala kommun generalkonsulter för utvecklingen av stadsdelen Rosendal. I detta projekt arbetar kommunens tjänstemän redan nu på ett föredömligt sätt tillsammans med byggherrar och konsulter. Över huvud taget uppfattar vi att kommunen är utvecklings- och processorienterad med en mycket bra medborgardialog i Södra Staden.

Uppsala kommun har satt som mål att inom överskådlig framtid ha hundra byggherrar engagerade i olika stadsutvecklingsprojekt. En siffra som kan låta hög men är realistisk med tanke på Uppsalas attraktivitet.

Utmaningen tror vi i stället ligger i att från kommunens sida kunna styra och följa upp dessa projekt. Här kan en certifiering för stadsdelar utgöra en viktig grund för att hantera såväl gestaltning som hållbarhet.

Fredrik Frensborg, chef Urban utveckling, WSP Uppsala

WSP är ett globalt analys- och teknikkonsultbolag. I Uppsala är man 60 personer och engagerade i flertalet av de stora stadsutvecklingsprojekt som pågår i staden.

Mer information om hållbarhetscertifieringen av stadsdelar finns på:

http://hallplatsen.nu/

Läs mer om