De rödgröna har sedan de kom till makten på flera sätt minskat möjligheterna för Uppsalas familjer att själva välja skola och barnomsorg. Det skapar otrygghet för barn och föräldrar när de inte känner att de har makt över skolvalet och det saknas lyhördhet från de rödgröna politikerna. Till exempel har de avskaffat syskonförturen, minskat möjligheten för barn med särskilda behov att välja skola och minskat den möjliga tiden i förskolan för barn till föräldralediga och arbetssökande, från 30 timmar i veckan till 20 timmar i veckan.
Vi är övertygade om att föräldrar och elever är bättre än kommunala tjänstemän eller politiker på att avgöra vilken skola som passar dem bäst. I vårt Uppsala ska det finnas olika typer av skolor, både kommunala och fristående, och alla skolor ska hålla hög kvalitet.
Det fria skolvalet är viktigt, men innebär att det ibland finns fler sökande elever till en skola än vad det finns plats. I Uppsala kommun väljer Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet att då utgå från en relativ närhetsprincip, ett komplicerat system som i princip innebär att eleven som bor närmast får platsen. Antagningsprinciperna innebär i dag att syskon kan hamna på olika skolor och att föräldrarnas val av skola inte respekteras.
Det är en trygghet för barn att få möjlighet att gå på samma skola som sina syskon, och det förenklar familjers vardag att inte behöva lämna och hämta sina barn på olika ställen. Har du exempelvis ett barn i förskolan och två barn i grundskolan kan du i dag ha barnen placerade på tre olika förskolor/skolor. Det innebär att det i Uppsala i dag finns familjer som lämnar sina barn på tre olika ställen varje morgon och hämtar dem på tre olika ställen varje eftermiddag. Det är inte rimligt och hade vi haft syskonförtur skulle det inte behöva vara så. Att vissa familjer på grund av kommunens antagningsregler känner sig tvungna att gå ner i arbetstid eller köpa ytterligare en bil för att klara lämning och hämtning är inte okej.
Vi vill återinföra syskonförtur i de lägre årskurserna, i kombination med närhetsprincipen. Alla elever har rätt att gå i skolan nära hemmet. Men så länge detta respekteras finns det i skollagen möjlighet att även tillämpa syskonförtur, något som görs i exempelvis Stockholm.
De rödgröna i Uppsala har valt att minska tiden som föräldralediga och arbetssökande får ha barn i förskolan från 30 timmar, som Alliansen införde, till 20 timmar per vecka. Vi vill återinföra 30 timmar. Möjligheten till barnomsorg är mycket viktig för både arbetsmarknaden och integrationen.
Förskolan har förändrats och fått ett allt tydligare pedagogiskt uppdrag. Förskolan spelar en avgörande roll för att alla barn får tillgång till språket, till gemensamma upplevelser och till möten som ökar förståelsen för varandras olikheter. På så sätt motverkar vi utanförskap samtidigt som vi lägger grunden för ett livslångt lärande och en god integration.
Uppsalas förskolor håller en mycket hög kvalitet och föräldrarna är generellt sett nöjda med förskolorna. I vissa områden ser vi nu hur en växande förskolekö begränsar valmöjligheterna. Den småbarnsförälder som söker arbete ska kunna göra det på heltid och ska snabbt kunna ta de jobbmöjligheter som dyker upp.
En förskolekö får allvarliga konsekvenser, många barn kan tvingas börja på en förskola för att sedan flytta till en annan, vilket skapar en onödig otrygghet för barnen. Föräldrar kan också tvingas vara borta från sitt arbete längre än man planerat eller budgeterat för, vilket kan få stora konsekvenser för både familjen och samhällsekonomin.
Under Socialdemokraternas ledning har även det så kallade tilläggsbeloppet som kan sökas av friskolor som har elever med omfattande behov utifrån funktionsnedsättning minskat dramatiskt. Detta innebär att föräldrar och elever får minskad möjlighet att söka sig till den skola de tror är bäst för deras situation och i stället tvingas välja den kommunala skola som enligt lag måste ta emot eleven. Att begränsa valmöjligheten för den som har störst behov av att kunna styra sin situation är för oss moderater oacceptabelt.
Det finns en tydlig röd tråd i de rödgrönas politik för skola och förskola. Politiker och tjänstemän ska få mer att säga till om och Uppsalas familjer ska få mindre inflytande. Vi moderater anser att alla barn och elever har rätt att få välja vad de behöver för att nå både kunskapsmålen och sin fulla potential.
Madeleine Andersson
Ledamot i utbildningsnämnden och
grundskoleutskottet (M)
Gabriella Lange
Ledamot i utbildningsnämnden och
förskoleutskottet (M)
Fredrik Ahlstedt
Kommunalråd (M)