Uppsala skakades i förra veckan återigen av oroligheter i Gottsunda/Valsätra men även i Gränby och Stenhagen. Det är oacceptabelt att hela områden förlamas på grund av enskilda personer som bara är ute efter att förstöra. Att bussar dras in och samhällsservice pausas är ett svek mot alla oskyldiga invånare i våra förorter. Därför krävs en palett av åtgärder för att skapa en hållbar trygghet.
Kombinationen av sommarlov och rastlösa ungdomar är en ekvation som sällan slutar väl. Ur ett samhälleligt perspektiv är de återkommande oroligheterna i Gottsunda ett kvitto på att det måste satsas mer på våra förorter för att få ett jämlikare Uppsala. Det finns aldrig ursäkter för kriminella handlingar, men det finns alltid bakomliggande orsaker.
En politik för ökad jämlikhet, minskade klassklyftor, lägre arbetslöshet och en bättre skola är den enda långsiktiga medicinen som förebygger brott. Utgångspunkten måste vara att ingen ungdom ska känna att de behöver ta upp en sten i handen från första början. Men när detta tyvärr väl händer måste också samhället se till att lag och ordning upprätthållas för att alla ska känna sig trygga. Därför föreslår SSU Uppsala att närpolisen återupprättas.
Idag finns det en polisstation i centrala Uppsala. Det räcker inte. En centraliserad polis som vänder papper mer än de är ute på gatan urholkar förtroendet för hela rättsväsendet. Polismyndigheten måste börja jobba på nya sätt. Vi tror att en decentraliserad och närvarande polis är vägen framåt.
För tiotals år sedan, när stadsdelsnämnd-systemet fortfarande rådde, hade Uppsala flera lokala närpolisstationer som medborgare kunde vända sig till. På så sätt blev relationen till polisen mer naturlig och förtroendeingivande. Idag åker polisen ut till Gottsunda när bilar brinner eller när krisen redan är ett faktum. Det skapar en fiendeskaplig relation och ett större avstånd. Istället måste polisen bygga upp långsiktiga relationer och tillit hos ungdomar genom permanent närvaro. På så sätt skapas en hållbar infrastruktur som stävjar social oro.
Ett steg på vägen är till exempel att inrätta en lokal polisstation vid Gottsunda centrum för att få ut fler lokala områdespoliser. Det skulle även kunna utgöra ett nav för det förebyggande arbetet och stärka samverkan mellan kommun, socialtjänst och civilsamhälle.
SSU Uppsala menar att alla invånare i Uppsala har rätt till trygghet. Därför måste samhället ha beredskap när tryggheten hotas. Det är inte rättvist att alla invånare i Gottsunda kollektivt bestraffas i form av indragna busslinjer när oroligheter uppstår. För att förhindra att brott från första början sker måste långsiktiga och förebyggande insatser vidtas. Satsa på civilsamhället, fritidsgårdar och sommarjobb åt alla.
Men när oroligheter väl bryter ut måste också en förtroendeingivande polis finnas där. Kortsiktiga polisiära insatser utesluter inte långsiktiga insatser. Det proaktiva arbetet utesluter inte det reaktiva arbetet. Återupprätta närpolisen för ökad trygghet!
Asal Gohari
Ordförande SSU Uppsala
Pavlos Cavelier Bizas
Distriktsstyrelseledamot SSU Uppland