Att bygga på fel grund

Satsa pengar på infrastruktur i stället för subventioner som byggindustrin inte efterfrågar, skriver Therez Olsson och Jessika Roswall.

Therez Olsson och ­Jessika Roswall.

Therez Olsson och ­Jessika Roswall.

Foto:

DEBATT2015-04-01 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Uppsala är det väldigt attraktivt att bygga. Detta visas inte minst av att antalet byggherrar i kommunen har ökat från sju till 40 stycken de senaste åtta åren, under alliansens ledning. Vi behöver inte höjda skatter för att öka byggandet. Regelförenklingar och ökad tillgång till mark gör det möjligt att bygga snabbare.

För att ytterligare öka byggandet i Uppsala och nationellt vill vi se fortsatta regelförenklingar och satsningar på infrastruktur.

Det är allvarligt och oroväckande att regeringen nu i stället återgår till föråldrad och ineffektiv subventionspolitik. Det fungerade inte då och fungerar inte nu.

Det är allvarligt eftersom samma subventioner och regleringar bidrog till att Sverige under två decennier byggde hälften så många bostäder som våra nordiska grannländer och till höga offentligfinansiella kostnader.

I Uppsala, liksom i vissa andra delar av landet, har det länge varit svårt att hitta bostad. Eftersom detta utgör ett påtagligt hinder för vår tillväxt måste det byggas fler bostäder. I Uppsala har vi höjt ambitionen och satt som mål att bygga 3 000 nya bostäder varje år, ett mål vi gemensamt kommit överrens om över blockgränsen. För att bygga en attraktiv stad måste vi bygga blandat med olika boendetyper och boendeformer. Av de nya bostäder som ska byggas är målsättningen att 30 procent utgörs av hyresrätter.

Alliansregeringen påbörjade en effektivisering av regelverken för byggande i Sverige för att vi ska ha regelverk som är långsiktigt hållbara och förutsägbara.

Med enklare regler och kortare processer minskar tid och kostnad för planering och byggande. På så sätt möjliggörs ett ökat byggande utan de oförsvarbara byggsubventionerna. Metoden har varit framgångsrik och efter finanskrisen har byggtakten nu tilltagit och ligger på rekordnivåer.

Nationellt lade den förra regeringen och riksdagen fram en lång rad konkreta förslag för ytterligare ökat bostadsbyggande. Tillsammans med nuvarande byggtakt skulle förslagen ge förutsättningar för 300 000 nya bostäder nationellt redan till år 2020, varav 20 000 studentbostäder. Det här är färdiga förslag som den nya regeringen enkelt kan ansluta sig till. I stället väljer regeringen en annan väg. Att bryta vallöften och kraftigt försämra rot-avdraget.

Bara här i Uppsala län gjordes 39 007 rot-avdrag under 2014.

Att nedmontera Rot är ett oansvarigt förslag som kommer att slå mot både jobben och människors möjlighet att utföra ombyggnationer och renoveringar.

Rot-avdraget är omtyckt, det har lett till tusentals nya arbetstillfällen och dessutom gjort att mängden svart arbete minskat drastiskt. Det är anmärkningsvärt att finansministern och finansmarknadsministern påstår att detta är en myt. Vi välkomnar denna förbättring. Vita jobb generar inte bara skattemedel, det är också en förutsättning för trygghet i en människas liv och på arbetsmarknaden.

Regeringen tänker sig att nedmonteringen av rot ska generera 3,2 miljarder kronor som ska användas för att bygga 15 000 hyresrätter. Subventionen skulle alltså motsvara 14 procent av byggkostnaden.

Varför tillförs dessa skattemedel, från din och min plånbok, som byggindustrin inte ens efterfrågar?

Regeringen har missuppfattat problemet i byggbranschen. Det är redan attraktivt att bygga, speciellt i Uppsala, men vi måste göra det möjligt att bygga snabbare. I stället för att staten ska subventionera byggande borde man fokusera på att förenkla byggandet. Dessa subventioner behövs inte när man i stället kan välja att sänka kostnaderna. Nästa gång regeringen gör ett bostadspolitiskt utspel vore det passande att bostadsministern själv närvarade. Kanske kan han och infrastrukturministern öppna plånboken för investeringar i nödvändig infrastruktur i stället?

Frågan vi bör sälla oss är vem det är som ska betala för byggandet?

Som det ser ut nu vill regeringen skicka notan till små byggföretagare, den som vill ha sitt första jobb i byggbranschen och skattebetalaren som vill renovera sitt hem.

Bostadspolitik

Läs mer om