Gör ett test på nästa släktkalas eller middag med vänner. Rikta uppmärksamheten mot dem som är födda före 1970. Res frågan öppet eller diskret: Hur vanligt var det att föräldrar slog sina barn när ni växte upp? Kontroversiellt ämne som säkerligen skapar mer tystnad än öppenhjärtiga vittnesmål.
Men sanningen är att de allra flesta i Sverige som är 40+ kände något barn i klassen, i familjen eller släkten som regelbundet utsattes för våld av sina föräldrar.
Det fanns få svenska föräldrar som satte barn till världen på 1940-, 1950-, 1960-talet eller åren dessförinnan som inte tyckte att föräldrar hade rätten att ge sina barn en örfil, slag på handen, lugga i håret eller ta fram livremmen i uppfostringssyfte. Familjer där det aldrig någonsin användes någon form av våld mot barn var snarare unika undantag under denna tid.
1979 blev Sverige det första landet i världen som fick en historisk lag mot barnaga, som nog påverkat attityder mer än någon annan lag de senaste åren.
Om en förälder hotfullt skakade sitt barn på en svensk lekplats skulle det inte dröja många minuter innan någon annan förälder ringde polisen. Om en pappa i Ica-kön skulle, skrikandes, hårt ruska sitt barn skulle andra kunder ingripa. Om en mamma skulle ge sin dotter en örfil på fotbollsmatchen för att laget förlorade skulle andra föräldrar blanda sig i.
Att föräldrar inte får slå sina barn är efter snart 40 års lagstiftning djupt rotat bland befolkningen.
Detta innebär inte att inget barn i Sverige inte utsätts för våld av sina föräldrar, men däremot att samhället unisont sagt att det inte accepterar detta.
Enligt svensk lag är våld mot barn aldrig försvarbart, oavsett vad barnet sagt eller gjort. Alla former av våld mot barn är olagliga. Alla barn har samma rätt att slippa våld. Men i många också utvecklade länder ses barnaga fortfarande som en del av barnuppfostran.
I dag är det 48 länder som totalförbjuder barnaga. Men en studie som genomförts av FN visar att uppemot 80 procent av världens barn utsatts för aga i hemmet. I skolor i världen är också våld alltför ofta en del av skolbarns vardag.
Vad visar svensk lagstiftning mot barnaga egentligen? Jo, att lagar förändrar människors attityder.
Det är inte mer dramatiskt än så och sker världen över varje dag. Jag är född 1975 och för generationen före min var det okej för föräldrar att slå sina barn. Från min generation var det inte längre så. Vi formas alla av de kulturer, lagar, traditioner och attityder vi växer upp med. Vissa kulturer är mer moderna än andra och det finns samtidigt bakåtsträvande samhällen som håller människor tillbaka och har större acceptans för exempelvis våld mot barn.
I alla kulturer finns det människor som slår sina barn trots förbud eller individer som aldrig skulle slå sina barn trots att det inte är förbjudet.
Lärdomen är att se strukturer, erkänna att olika kulturer kommit olika långt, men samtidigt aldrig generalisera om människor oavsett bakgrund.
Kulturer, traditioner och länder kan förändras. Människor likaså.
Birgitta Ohlsson, riksdagsledamot (L)