Avskaffa förmånsbeskattningen för vårdpersonal

Presentkort till vårdpersonal kan användas för att visa uppskattning till personalen men också för att stötta det lokala näringslivet, skriver Ebba Lagercrantz.

Förmånsbeskattningen på gåvor borde tas bort året ut för just vårdpersonal så att de slipper betala skatt på andra människors välvilja, skriver Ebba Lagercrantz.

Förmånsbeskattningen på gåvor borde tas bort året ut för just vårdpersonal så att de slipper betala skatt på andra människors välvilja, skriver Ebba Lagercrantz.

Foto: Foto: Bertil Ericson / TT/Privat

Debatt2020-06-16 02:40
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Otaliga berättelser från personal och patienter visar en verklighet där vårdpersonal går utöver vad en trodde var möjligt för att lindra, vårda och bota under denna globala pandemi. Sjukvården är enormt ansträngd och det är personalen som drar det stora lasset. Samtidigt ser vi hur privatpersoner och företag samlar upp för att bistå och hjälpa till på de sätt de kan. Det är en oviss och oroande tid vi befinner oss i men det vi kommer kunna ta med oss, som jag hoppas fortsätter även när krisen är över, är hur vi alla hjälpts åt på de sätt vi kan. Då gäller det att byråkratin inte sätter käppar i hjulet för människors goda vilja. 

Långt innan den kris vi befinner oss i nu har sjukvårdspersonal vittnat om ett arbete som kräver enormt mycket, både fysiskt och psykiskt. Nu har den pressen på Sveriges vårdpersonal ökat. I och med det är alla typer av initiativ som underlättar, avlastar och lyfter enormt viktiga. Det är därför välkomnande att regeringen valt att slopa förmånsbeskattningen på gåvor till personal året ut. Men det går att göra mer. Det nya förslaget på förmånsbeskattning som regeringen nu lagt fram började gälla först den första juni, har ett tak på 1000 kronor och gäller endast gåvor som kommer direkt från arbetsgivaren. Välkomnat, men för lite. För det första innebär det att vårdpersonal kommer att behöva skatta nästa år för de luncher och transporter de fått under mars, april och maj, för det andra är taket för lågt och för det tredje gäller det inte gåvor från externa aktörer. 

En vilja som flera vårdgivare uttryckt är att de vill ge sin personal presentkort som kan användas lokalt och på så sätt inte bara visa uppskattning för sin personal utan också skapa möjlighet att stötta det lokala näringslivet. Men 1000 kronor skulle endast räcka till någon enstaka lunch och någon enstaka taxiresa. Och då finns inte mycket kvar till de presentkort som även skulle göra skillnad för de lokala butikerna. Förmånsbeskattningen på gåvor borde tas bort året ut för just vårdpersonal så att de slipper betala skatt på andra människors välvilja. Utöver det alldeles för låga beloppet gäller det höjda taket på förmånsbeskattningen inte gåvor som ges av externa företag. Företag från alla branscher har verkligen kraftsamlat för att kunna bidra på alla sätt de kan under den pågående pandemin. Stora delar av det engagemanget har riktats mot att försöka bidra med små ting till vårdpersonal i hopp om att underlätta deras väldigt pressade vardag. Det har handlat om luncher, tryggare resor och hotellnätter. Allt med ambitionen att vårdpersonalen ska få chans att verkligen vila den tid de inte arbetar. Att de gåvorna, som i grunden handlar om att vårdpersonal ska få chans att utföra sitt arbete på bästa möjliga sätt, ska komma tillbaka till den enskilde i form av en skattesmäll nästa vår känns helt ärligt oschysst. 

Som arbetsgivare åt vårdpersonal ser vi hur personalen kämpar för att kunna utföra sitt jobb (och mer därtill). Det finns otroligt mycket som behöver göras inom svensk sjukvård och för att ytterligare stärka ett av samhällets viktigaste områden. En satsning som skulle vara en relativt liten kostnad för staten men visa en stor uppskattning och stöttning för vårdpersonalen, hade varit att ytterligare se över förmånsbeskattningen, och helst avskaffa den helt för all vårdpersonal under en begränsad tid. För det är inte rimligt att de som sliter som mest ska få en skattesmäll för att någon ville bjuda dem på lunch.