Sjukvården är ett område med strikt ansvarsfördelning - det handlar om liv, död, patientsäkerhet och väl genomtänkta riktlinjer. Dokumentation behövs, men samtidigt tyngs medarbetare av krav på återrapportering, dubbelregistrering och kringjobb.
Om sjukvårdspersonalen fick mer tid för sina patienter skulle vårdköer bli kortare och patienter nöjdare och mer delaktiga, men mycket talar också för att färre skulle skulle drabbas av komplikationer eller behöva läggas in på nytt. En del administration är helt nödvändig och vissa arbetsuppgifter kan bara utföras av en legitimerad läkare eller sjuksköterska. Annat är helt onödigt eller kan utföras bättre av annan vårdpersonal.
Hittills har den rödgröna ledningen avfärdat flera förslag från Liberalerna som skulle kunna minska sjuksköterskebrist, vårdköer och underskott. Detta är helt obegripligt.
Vi vill fortsätta arbetet med att minska tidskrävande administration och krånglig IT inom en sjukvård som skriker efter mer tid för patienterna. Därför har vi svårt att förstå att S och MP inte ens vill fortsätta kartläggningen av sjukvårdens administrativa belastning.
Vi vill se över personalsammansättningen eftersom vårt landsting har alldeles för få medicinska sekreterare. Deras arbetsuppgifter utförs därmed av människor som skulle kunna träffa patienter. De utbildningar som alliansen införde och landstinget tillstyrkte är en viktig förutsättning, men till skillnad från den nuvarande majoriteten anser vi att det inte bara krävs nyanställning vid pensionsavgångar, utan även en översyn av om det finns fler vårdadministrativa arbetsuppgifter som kan avlasta andra i sjukvården.
Sedan en rapport strax före valet 2014 har inga politiska insatser gjorts för att öka sjukva?rdspersonalens tid för patienterna. Rapporten är ett mycket lovande första steg som visar att arbetet mellan sjuksköterska och undersköterska kan fördelas annorlunda och att nya roller ger både bättre vårdkvalitet och arbetsmiljö.
Fortfarande har dock inga analyser gjorts av läkares och andra yrkesgruppers arbetsuppgifter för att ge mer patienttid. Läkare i Sverige lägger tex 150% mer tid på papper än sina kollegor i England: tänk, om den tiden kunde komma väntande patienter till del istället! Liberalerna vill analysera läkares och andra yrkesgruppers arbetsuppgifter för att se hur de kan få mer tid för patienterna.
Alliansen införde ”vårdnära service” på Akademiska sjukhuset, där t.ex. städning och förrådshantering utförs av särskilt utbildad personal som inte behövs i vård och omvårdnad. Vårdnära service avlastar därmed undersköterskor i dag, men för att patienterna ska få verklig nytta av vårdnära service krävs att den tid undersköterskorna frigör delvis fylls med arbetsuppgifter som avlastar sjuksköterskor och övriga yrkesgrupper. Att de rödgröna bromsat detta arbete är rent slöseri.
Vi ger oss inte. Väl fungerande sjukvård organiseras med patienten i centrum, och det kräver att administrativa uppgifter inte stjäl tid, utan underlättar för de människor som finns närmast henne. Därför har vi lagt ett nytt förslag där vi kopierar den danska Socialförvaltningen. Där har man skapat Meningssamlingen som ett verktyg för att komma åt vad man kallar ”regeltyranniet”.
Meningssamlingen består av valda representanter för beslutsfattare, chefer och andra anställda. När anställda hittar en regel de tycker är dålig eller meningslös anmäler de den till Meningssamlingen. De som skapat regeln eller ansvarar för den får då motivera varför de tycker den är meningsfull. Övertygar de inte Meningssamlngen avskaffas regeln.
Vi vill att landstinget inrättar en eller flera Meningssamlingar som medarbetare kan uppmärksamma på regler som bör avskaffas. Hamnar förslaget i samma papperskorg som våra tidigare förslag hittar vi nya vägar. Det är sjukvårdens ansvar att göra sitt yttersta för låta varje yrkesgrupp fokusera på det arbete man anställt dem för. Vi måste lämna tillbaka sjukvårdens anställda till patienterna.
Lina Nordquist
Oppositionslandstingsråd (L)
Lena Lundberg
Carl Nettelblad
Janine Bichara
Håkan Marklund
Monica Lundberg
Björn Holm
Liberalernas landstingsgrupp