Avstå kött håller inte

Avstå håller inte. Avstår vi kött får vi inte biologiska mångfald och gödsel. Avstår vi grönsaker påverkar vi hälsa och klimat, skriver Catharina Rudolphson.

Catharina Rudolphson

Catharina Rudolphson

Foto: Nina Leijonhufvud

DEBATT2015-11-27 15:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Alla vill göra rätt och det är lätt att bli vilseledd. Att transportera mat påverkar klimatet olika beroende på vilken typ av livsmedel man talar om. Men för gemene man kan man tycka att transportera mat borde påverka klimatet mer än det kanske gör.

För vegetabilier är transporten viktigare än produktionssättet för klimatet, om man pratar om närproducerade äpplen eller från länder långt borta. Men för kött så har transporten mindre påverkan på klimatet än när det gäller produktionssättet.

FAO har listat olika produkters påverkan på klimatet och funnit att kött från EU har minst klimatpåverkan och av EU länderna har ligger Sverige i topp som klimatsmartast. Kött från Brasilien har störst påverkan utan hänsyn tagen till markanvändningen.

Man har sett att kolinlagringen är störst bland gräsmarker, så betande djur gör ett positivt avtryck trots att kor anses vara miljöbovar i många sammanhang. I Sverige är de flesta nötkreatur ute på bete. Kalvar under sex

månader tillgodogör sig inte fodret på ett bete, utan har behov av att dia sin mamma eller få en annan kost.

Tjurar är inte tvungna att beta då man anser att de är en risk för dem som arbetar med dem. Däremot är det inte förbjudet att ha tjurar på bete men då i mindre grupper.

I Sverige har man gjort en undersökning om hållbara matvägar för att se på de olika produktionssättens påverkan på miljön från gård till butik. Det man fann var att intensiva produktionssätt påverkade miljön minst och att störst påverkan hade de extensiva produktionssätten.

Det man undersökte var övergödning, försurning, energianvändning och utsläpp av växthusgaser. Det man inte tittade på var biologisk mångfald vilket gynnas vid extensiv produktion.

Så oavsett hur man gör eller inte gör så kommer man att påverka miljö och klimat. Därför är det viktigt som konsument att inse att man kan inte tillfredställa alla och att om man har en bra balans av kost och inte utesluter något så kommer man en bra bit på väg.

Några tror att avstå är rätt väg att gå, men så är inte fallet. Avstår vi kött får vi inte den biologiska mångfalden och gödseln som våra växter behöver.

Avstår vi grönsaker så påverkar vi vår hälsa och vårt klimat. Det man kan säga är att vi kan göra massor bara genom att handla närproducerat, produkter som vi kan ställ krav på och som vi kan övervaka produktionen av. Men det som blir anonymt och långt ifrån har vi ingen kontroll på över huvud taget.

Välj lokalt sen får man välja vad man vill äta och produktionssätt, det ger mer än miljö och klimatvinster det ger jobb och skatteintäkter i vårt land.

Catharina Rudolphson, v ordf LRF Mälardalen

Läs mer om