Alla vill göra rÀtt och det Àr lÀtt att bli vilseledd. Att transportera mat pÄverkar klimatet olika beroende pÄ vilken typ av livsmedel man talar om. Men för gemene man kan man tycka att transportera mat borde pÄverka klimatet mer Àn det kanske gör.
För vegetabilier Àr transporten viktigare Àn produktionssÀttet för klimatet, om man pratar om nÀrproducerade Àpplen eller frÄn lÀnder lÄngt borta. Men för kött sÄ har transporten mindre pÄverkan pÄ klimatet Àn nÀr det gÀller produktionssÀttet.
FAO har listat olika produkters pÄverkan pÄ klimatet och funnit att kött frÄn EU har minst klimatpÄverkan och av EU lÀnderna har ligger Sverige i topp som klimatsmartast. Kött frÄn Brasilien har störst pÄverkan utan hÀnsyn tagen till markanvÀndningen.
Man har sett att kolinlagringen Àr störst bland grÀsmarker, sÄ betande djur gör ett positivt avtryck trots att kor anses vara miljöbovar i mÄnga sammanhang. I Sverige Àr de flesta nötkreatur ute pÄ bete. Kalvar under sex
mÄnader tillgodogör sig inte fodret pÄ ett bete, utan har behov av att dia sin mamma eller fÄ en annan kost.
Tjurar Àr inte tvungna att beta dÄ man anser att de Àr en risk för dem som arbetar med dem. DÀremot Àr det inte förbjudet att ha tjurar pÄ bete men dÄ i mindre grupper.
I Sverige har man gjort en undersökning om hÄllbara matvÀgar för att se pÄ de olika produktionssÀttens pÄverkan pÄ miljön frÄn gÄrd till butik. Det man fann var att intensiva produktionssÀtt pÄverkade miljön minst och att störst pÄverkan hade de extensiva produktionssÀtten.
Det man undersökte var övergödning, försurning, energianvÀndning och utslÀpp av vÀxthusgaser. Det man inte tittade pÄ var biologisk mÄngfald vilket gynnas vid extensiv produktion.
SÄ oavsett hur man gör eller inte gör sÄ kommer man att pÄverka miljö och klimat. DÀrför Àr det viktigt som konsument att inse att man kan inte tillfredstÀlla alla och att om man har en bra balans av kost och inte utesluter nÄgot sÄ kommer man en bra bit pÄ vÀg.
NÄgra tror att avstÄ Àr rÀtt vÀg att gÄ, men sÄ Àr inte fallet. AvstÄr vi kött fÄr vi inte den biologiska mÄngfalden och gödseln som vÄra vÀxter behöver.
AvstÄr vi grönsaker sÄ pÄverkar vi vÄr hÀlsa och vÄrt klimat. Det man kan sÀga Àr att vi kan göra massor bara genom att handla nÀrproducerat, produkter som vi kan stÀll krav pÄ och som vi kan övervaka produktionen av. Men det som blir anonymt och lÄngt ifrÄn har vi ingen kontroll pÄ över huvud taget.
VÀlj lokalt sen fÄr man vÀlja vad man vill Àta och produktionssÀtt, det ger mer Àn miljö och klimatvinster det ger jobb och skatteintÀkter i vÄrt land.
Catharina Rudolphson, v ordf LRF MĂ€lardalen