Dagen för kvinnorättsförsvarare, 29 november, har nu uppmärksammats varje år i över ett årtionde, men trots det har situationen för kvinnorättsaktivister förvärrats. En starkt bidragande orsak är de nationalistiska vindar som sveper över världen.
Nya lagar införs för att begränsa handlingsutrymmet för kvinnoorganisationer, och genom sociala medier ges utrymme att anonymt hota och hata dem som vill bryta gamla mönster.
Vi vill därför belysa hur situationen ser ut för kvinnorättsaktivister i Sverige och uppmana till ett enat stöd och ett slut på de hot som de får utstå varje dag.
Rapporten ”Så tystas en kvinnorörelse”, som Kvinna till Kvinna släppte tidigare i år, visar en oroande utveckling för kvinnorättsaktivisters situation runt om i världen. Men den visar också att många kvinnorättsaktivister utsätts för hat och hot även i Sverige. Kvinnliga svenska politiker får i allt större utsträckning ta emot hot på nätet, och kvinnliga journalister i Sverige löper betydligt större risk än manliga att bli utsatta för sexualiserade hot och trakasserier.
Dessa yttre hot leder ofta till självcensur då den psykiska stressen blir för stor. Detta alltså i ett land som anses vara ett av världens mest jämställda länder.
Det var en ögonöppnare för många när metoorörelsen kulminerade förra hösten och tusentals kvinnor berättade om övergrepp, sexism på arbetsplatser och utsatthet i sina hem. Kvinnor från alla delar av samhället gick samman och trädde fram i upprop för att uppmärksamma den ohållbara situationen. Sverige har länge ansetts vara ett föregångsland för jämställdhet och trots det visade metoo att starka patriarkala strukturer fortfarande är närvarande i samhället. Metoo var en revolution, ett upprop till förändring som kvinnorättsaktivister har kämpat för.
Tyvärr är det fortfarande farligt att vara kvinnorättsaktivist i Sverige, och priset dessa kvinnor betalar är stort.
När kvinnorättsaktivisten Linnéa Claeson, som också är en av Kvinna till Kvinnas goodwillambassadörer, inte kan sova hemma för att hoten mot henne blivit för allvarliga. När fotbollsspelaren Nilla Fischer hånas på sociala medier efter sitt brandtal för jämställdhet på Fotbollsgalan. När otaliga kvinnorättsaktivister dagligen får utstå hot och hat för att de kämpar för kvinnors rättigheter. Då är det dags att säga ifrån. Det är dags att i enad front backa alla kvinnorättsaktivister som outtröttligt kämpar för att upprätthålla och utveckla den jämställdhet som kvinnorna före oss banat vägen för.
Ett jämställt samhälle är inte något som kommer automatiskt. Kvinnor som Linnéa Claeson och Nilla Fischer hjälper till att utveckla kvinnorörelsen.
Att de står upp för sina och andra kvinnors rättigheter offentligt bidrar till en förändring för alla kvinnor. Därför blir det extra alarmerande när priset som betalas för att stå upp för kvinnor är hat, hot och otrygghet. När aktivister hotas, hotas också hela kvinnorörelsen. Det är viktigt att skapa nätverk för att stödja kvinnorättsaktivister, men Sveriges politiker måste också vara en del av denna process.
Det svenska rättssystemet och svensk lagstiftning måste skydda kvinnorättsaktivister som utsätts för hot.
Vi vill ha ett demokratiskt samhälle där allas lika värde är en självklarhet. Backa en kvinnorättsaktivist i dag och hjälp oss att lyfta de som kämpar för kvinnors mänskliga rättigheter. En enad feministisk rörelse kan vända den negativa utvecklingen som kvinnorörelsen står inför. Tillsammans är vi starka.
Emy Lynch, Janna Cederquist, cirkelledare, Kvinna till Kvinnas volontärgrupp i Uppsala