För snart fyra år sedan lämnade vi in en motion till Uppsalas kommunfullmäktige om att utveckla Gränbyparken och Gränby sportfält till att bli en mer aktivitetsfylld plats. I förslaget ingick också att utreda möjligheterna till att inrymma ett naturbad.
Den moderatstyrda alliansen valde att besvara motionen och argumenterade för att planeringen av arbetet redan var på gång. Enligt den ansvariga nämndens dåvarande ordförande, Ali Moulavi, hade vi Socialdemokrater missuppfattat det hela: Moderaterna var visst för ett bad i Gränby. Frågan är då, vad hände sen?
Vad hände med ambitionerna att utveckla Gränbyparken och sportfältet och att utreda möjligheterna till utomhusbad?
Svaret är att ingenting har hänt sedan motionen behandlades, och inte heller verkar den moderatstyrda alliansen ha några ambitioner att göra något. Ännu en gång har man visat att det som sägs från talarstolen inte stämmer överens med verkligheten.
Uppsalas östra stadsdelar har få parker, långt till attraktiva friluftsområden och saknar badmöjligheter. När Gränbyfältet anlades var tanken att i någon mån väga upp den bristen, och redan på 60-talet lanserades därför bland annat idéen om ett naturbad. Uppsalas östra stadsdelar har vuxit mycket sedan dess, men parkbristen har bestått.
Med nära 800 barn på en och samma kommunala lekplats i Gränby och fler bostäder på gång i bland annat Gränby backar och längs Fyrislundsgatan är det dags att ge Gränbyfältet ett rejält ansiktslyft. Gränbyparken, Gränby sportfält och 4H-gården, med dess betesmarker, bör bli ett sammanhållet park- och friluftsområdeför idrott, lek och bad.
För att Uppsala ska vara en attraktiv kommun att bo i, stanna i och flytta till måste våra parker och naturområden hålla en hög standard och kunna nås med lätthet. Fler upplevelser och aktiviteter i de offentliga rummen ger en positiv stadsutveckling och ett bättre Uppsala. Vi vill även göra Uppsala till en sommarstad och därför behöver vi fler badplatser som är lättillgängliga. Med mindre än tre millimeter badstrand per Uppsalabo och en växande befolkning finns det ett behov av att förbättra badmöjligheterna i kommunen.
Möjligheterna att anlägga nya bad i Uppsalas befintliga sjöar och vattendrag är dock begränsade och de bad som finns har en skev geografisk spridning. Att anlägga ett naturbad på ”torra land” är då ett intressant alternativ. Även det faktum att det bara tar sex min att cykla in till Gränby från stan är ett argument för placeringen.
Motionen skulle heller inte kunna vara mer relevant än vad den är nu, med tanke på de ökade klyftorna i Uppsala.
Uppsala hör till de kommuner där klyftorna har ökat mest. Vi vill göra Uppsala till en mer jämlik kommun, en kommun som är bra att leva i för alla invånare och där fler får möjlighet att ta del av en attraktiv friluftsmiljö.
Uppsalaborna har fått sitt svar, den moderatstyrda alliansen tycks inte ha något intresse att gå vidare med vårt förslag. Uppsala kommer inte att få något bad i Gränby om Moderaterna får bestämma.
Rahima Ortac (S), kommunfullmäktigeledamot
Erik Pelling (S), kommunalråd