Hur kunde den åttaåriga flickan dö, varför brast socialtjänsten i Karlskrona i att skydda ett barn? En viktig följdfråga är om samma sak skulle kunna hända i Uppsala? Tyvärr är svaret på frågan ja, enligt företrädare för socialsekreterarna inom Uppsala kommun. De är underbemannade, hinner inte göra ordentliga utredningar och har alldeles för hög personalomsättning.
Det har Vänsterpartiet tagit fasta på i sitt förslag till budget för Uppsala 2015. Vi utökar resurserna till socialtjänsten, inga barn i Uppsala ska hamna mellan stolarna eller gå miste om rätt hjälp på grund av resursrbrist.
I vårt budgetförslag satsar vi inte bara på socialtjänsten, vi satsar också på att ge Uppsalas barn och unga en bättre uppväxt. Högermajoriteten har år efter år stoppat in fler barn i förskolans barngrupper tills man nått en kritisk nivå.
Nu minskar man med ett barn från 2015. Det räcker inte. Vänsterpartiet föreslår att barngrupperna minskar med två barn 2015 och sedan fortsätter minska. Vi minskar också grupperna på fritidshemmen, där vi i dag har bland de största grupperna och lägsta personaltätheten i landet.
En annan viktig åtgärd för Uppsalas barn och unga är tillgången till kultur- och fritidsaktiviteter. Vi sänker därför avgifterna på kommunala musikskolan för dem med låga inkomster och sänker inträdet på Fyrishov och Gottsundabadet. Dessutom ger vi extra föreningsstöd till föreningar som tar extra ansvar. Eleverna på gymnasieskolan får busskort, bra både för dem och för klimatet när unga åker kollektivt i stället för att bli skjutsade. För att kunna satsa på barn med stora behov av stöd inför vi en fond för sociala investeringar. Det betalar sig tillbaka för varje unge som tack vare insatser undviker kriminalitet och droger.
Vänsterpartiet lägger som enda parti en rimlig uppräkning på förskolan och förskolan.
Där de andra partierna lägger 1 procent i generell uppräkning, vilket i princip är en besparing då det inte täcker pris- och löneökningar, lägger Vänsterpartiet 2,5 procent. På så sätt ges förskolan och skolan möjlighet att öka kvaliteten. Vartenda barn ska bli sett och få de bästa förutsättningarna för en bra skolgång.
Vänsterpartiet lägger också 2,5 procent i uppräkning på området vård och omsorg (övriga partier 1 procent). Det innebär, förutom satsningar på socialtjänsten, att vi kan öka kvaliteten inom omsorgen om personer med funktionsnedsättning och inom äldreomsorgen. Förutom en generell förbättring av omsorgen introducerar vi valfrihetsreformen ”Mina timmar”. Mina timmar stärker den enskildes valfrihet och självbestämmande när det gäller utformningen av hemtjänsten. Rent praktiskt innebär det att en person får en tidsram som hen själv väljer insatser under.
Nu är det upp till bevis för övriga partier, vill de se en verklig valfrihet i innehåll eller är det företagens fria etableringsrätt, framför Uppsalabornas behov, som är i fokus?
I veckan kom en rapport som visar att anställda i äldreomsorgen har lägre lön, jobbar mer deltid och har färre fasta tjänster i privata företag. Bara det är en anledning att ifrågasätta kommunens privatiseringsiver. Nedskärningarna går inte bara ut över brukarna utan också över personalen.
Vänsterpartiet vill stoppa vinstdrivande företag inom vård och omsorg inom kommunen (även inom skolan men där är det staten som bestämmer). De pengar som går till vinster ska i stället gå till omsorgen. Personaltätheten måste öka och de anställda få bättre arbetsvillkor. Våra förslag är bland annat höjda löner inom kvinnodominerade låglöneyrken, rätt till heltid och sänkt heltidsnorm till 35 timmar så att man orkar jobba heltid.
Välfärden i Sverige håller på att krackelera. Vi tar vårt ansvar och föreslår stora välfärdssatsningar för Uppsala. Det innebär en skattehöjning där varje krona går till förskolan, skolan och omsorgen.
En mindre skattehöjning ger oss möjlighet att rädda välfärden. Ju längre det dröjer desto dyrare blir det när fler och fler människor hamnar i det utanförskap som alliansen skapat.
Ilona Szatmári Waldau, kommunalråd (V)