Uppsala växer med fler invånare, bostäder och arbetsplatser. Det skapar möjligheter men ställer också tydliga krav. I takt med att staden växer är ett av de viktigaste kraven att vi kan skapa ett hållbart trafiksystem. En genomtänkt parkeringsplan är därför avgörande.
I den parkeringspolicy som antogs när alliansen hade makten fanns fem övergripande mål för utvecklingen på parkeringsområdet:
– attraktivare stadsmiljö
– minska biltrafikens miljöpåverkan
– skapa en god sammanvägd tillgänglighet för samtliga trafikslag
– effektiviserad markanvändning
– bidra till en fortsatt stark centrumhandel.
Sedan det kommunala parkeringsbolaget bildades och tog över driftsansvaret för parkeringsverksamheten har ambitionen varit att styra från parkering på gatumark till parkering i parkeringshus.
En annan viktig princip är att intäkterna från parkeringsverksamheten ska vara grundplåten till bygget av fler parkeringshus, bland annat vid Dag Hammarskjölds väg, på Österplan och vid Ekonomikum.
Det är därför med stor förvåning vi noterar att Mia Nordström (C) med flera allianspolitiker nu i UNT (26/4) vänder sig emot förverkligandet av denna politik.
Det är rimligt att höja parkeringsavgifterna. Dagens låga parkeringsavgifter leder till försämrad framkomlighet.
Priserna på boendeparkering har legat fast sedan 1999, trots att Uppsalas bostadspriser har ökat sedan 1990-talet. Boendeparkering i Uppsala i dag kostar 200 kr per månad, vilket motsvarar ungefär en femtedel av den månatliga faktiska kostnaden för att tillhandahålla en markparkeringsplats.
Gatu- och samhällsmiljönämnden tar nu beslut om förslag att förändra maxgränserna för parkerings- och boendeparkeringsavgifter.
Dessa förslag går sedan vidare till kommunfullmäktige för debatt och beslut. Parallellt går ett förslag ut på remiss med parkeringszoner och taxenivåer.
Även om kommunfullmäktige antar maxtaxan så är detta endast ett tak. Det är gatu- och samhällsmiljönämnden som sedan kommer besluta om taxorna som faktiskt kommer att gälla. Enligt vårt förslag kommer p-avgiften att sträcka sig mellan fem kronor och 30 kronor i timmen.
Utifrån de mål som alliansen varit med att slå fast ligger nu följande tre frågor i fokus:
• Öka framkomligheten
Parkeringsytor ska inte stå i vägen för stadens utveckling. För att kollektivtrafiken ska hålla tiderna och vara mer bekväm behövs plats för att säkra framkomligheten. Likaså behövs ökade ytor för cykelvägar så att inte gående och cyklister behöver trängas. Framkomligheten för snöröjning och annan yrkestrafik samt nödvändiga bilresor är också prioriterad.
• Öka antalet lediga p-platser
Vi har i dag gratis parkering i relativt strategiska lägen i staden. Det kan ju låta väldigt bra för den enskildes plånbok. Men faktum är att det leder till problem för boende att hitta en plats att parkera bilen, då dessa snabbt fylls av människor som arbetar i området.
• Främja cityhandeln
Ofta lyfter handlare i city fram att besökare måste kunna ta bilen för att handla på till exempel Saluhallen och andra affärer. Även om det också går att cykla hem med sin middagsfisk så är det även rimligt att det finns p-platser för dem som ska handla i staden. Här är det framförallt konkurrensen med dem som tar bilen till arbetet som konkurrerar om utrymmet. Höjda avgifter ökar genomströmningen på platserna, vilket gör att fler kan göra inköp hos cityhandeln. Cityhandeln gynnas också av att bilarna i större utsträckning parkeras i p-hus, eftersom vi då kan skapa ett trevligare gaturum med fler uteserveringar och mötesplatser.
Alliansen lyfter också elbilsfrågan i sin artikel. Omställningen av bilparken är nödvändig. Där ska kommunen gå steget före och införa en fossilfri fordonsflotta senast 2020.
Den rödgröna majoriteten ligger väl framme i investeringar i laddinfrastruktur men också satsningar på ökad produktion av biogas.
Vi får inte göra om ”bredbandsmisstaget” där landsbygden glömdes bort. Därför arbetar vi tillsammans med Länsstyrelsen med ett projekt för laddinfrastruktur i Östra Mellansverige. Landsbygden ska tidigt prioriteras i utbyggnadsplanerna för laddinfrastruktur.
Trafikförordningen hindrar oss i dagsläget att organisera parkering för bilpooler på gatumark på ett modernt sätt, vilket skulle minska den trängsel som alla bilar oavsett drivmedel ger upphov till. Därför driver vi på om en ändrad lagstiftning på det området. Det hoppas vi att alliansen också vill stå upp för.
Genom de parkeringsförslag som vi nu lägger fram förbättrar vi trafiksituationen i Uppsala.
Vi ökar framkomligheten och antalet lediga p-platser samtidigt som vi skapar bättre förutsättningar för cityhandeln.
Maria Gardfjell (MP), kommunalråd och ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden
Hilde Klasson (S), 1:e vice ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden
Fredrik Hallor (V), ledamot i gatu- och samhällsmiljönämnden
Jonas Andersson (MP), ordförande i Uppsala Parkerings AB