Den släta asfalt som nu ersätter gatstenen längs Östra Ågatan ökar trafiksäkerheten – för alla. Gående, bilister och cyklister ser tydligare uppdelningen av gatan.
Dessutom är gatstenen dålig att cykla på, vilket också har inneburit att många cyklister använt trottoarkanten i stället.
Generellt sett har bilisterna också högre hastighet på Östra Ågatan än cyklister och gör mycket större skada om de krockar med en fotgängare.
Om kafé- och utelivet: det som stör kafégäster är inte cyklister som tyst rullar förbi, utan biltrafiken med sitt buller och sina avgaser. På kafé tittar man gärna på passerande människor, inte på bilar.
Att cyklister skulle hindra försäljningen i butiker och på serveringsställen bygger inte på fakta. Det finns hundratals cykelplatser längs Östra Ågatan och de är väsentliga för handeln på gatan och på gågatan. Biltrafiken som kör på Östra Ågatan har däremot en försumbar betydelse för handeln i centrum.
Större delen av bilisterna som kör på Östra Ågatan borde inte använda den vägen. Många ser den som en smidig passage genom staden, vilket den inte avsedd för.
Ågatan är Uppsalas finaste gaturum – och bör få vara det genom att man prioriterar gående och cyklister, inte bilar.
Centerpartiet förordar innerstadsstrategins förslag om gångfartsområden, och det finns tankar här som är intressanta. Men så länge genomfart är tillåten för biltrafik är det en dålig lösning. Ta just Östra Ågatan som exempel: I dag får inga bilar parkera längs gatan. Om det blir ett gångfartsområde kommer det att både stå och köra många bilar längs gatan, precis vad man i dag kan se på Dragarbrunnsgatan vid exempelvis Systembolaget.
Gångfartsområden fungerar optimalt på gator där fotgängarna dominerar och går i hela gaturummet.
Tillåts genomfartstrafik med bilar blir det för många bilar, vilket är fallet på Dragarbrunnsgatan.
Östra Ågatan har redan i dag breda trottoarer längs husen och ån där folk helst vill gå, inte i vägbanan. På Västra Ågatan dominerar bilarna totalt i dag. Få människor väljer skuggsidan av ån i dag och troligen inte i framtiden. Den föreslås inte heller att bli gångfartsområde i innerstadsstrategin.
Vi är överens om att gående ska vara högst prioriterade i innerstaden – och även i bostadsområdena.
Men innerstadsstrategin har inga nya förslag på områden enbart tillåtna för gående, vilket också visar att man inte på allvar prioriterar gående på bilarnas bekostnad.
Bland transportmedlen bör cykeln vara högst prioriterad. Det finns många skäl till det: kapacitet, buller, luft, hälsa, ekonomi, utrymme och säkerhet. I dag är biltrafik tillåten på alla nästan alla gator i centrum – och i många fall för genomfart. Så bygger man inte framtidens levande stadskärna.
Vi i Cykelfrämjandet vill fortsätta ha en dialog med alla politiska partier om innerstadens framtida trafik och diskutera hur vi rätt prioritera användningen av våra gator.
Björn Engström, ordförande, Cykelfrämjandet i Uppsala
Fotnot: Debattinlägget är ett svar till Stefan Hanna, Mia Nordström och Simon Öhlmér, Centerpartiet i Uppsala, om ombyggnaden av Östra Ågatan och idén om gångfartsområde i city.