Bättre vård med närakut

Närakuter är en förutsättning för bättre akutsjukvård, skriver Carlos Hagel och Anders Nordqvist.

Förtroende. Patienternas besöksmönster kan inte kommenderas fram, skriver Anders Nordqvist och Carlos Hagel.

Förtroende. Patienternas besöksmönster kan inte kommenderas fram, skriver Anders Nordqvist och Carlos Hagel.

Foto: Stefan Tell

DEBATT2015-11-07 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den svenska akutsjukvården befinner sig i ett slags ständigt krisläge. Långa väntetider, personalbrist och överbeläggningar tvingar sjukhusledningar runt om i landet att plocka fram och arbeta efter krisplaner. Personal på akutmottagningar utför heroiska insatser för att klara patienttrycket. På exempelvis Akademiska sjukhuset i Uppsala har situationen en längre tid varit mycket ansträngd.

En bakomliggande orsak är sjukhusens svårigheter att bemanna, en annan den generella bristen på vårdplatser på akutsjukhusen, vilket innebär att många patienter tvingas stanna på akuten i stället för att slussas vidare till vårdavdelningar.

Samtidigt är det oerhört viktigt att de särskilda resurser som finns på våra akutsjukhus kan koncentreras till de patienter som verkligen behöver avancerad sjukvård. För att det ska bli verklighet måste det finnas närakuter som kan avlasta akutsjukhusen.

I Uppsala har det under en tid funnits osäkerhet kring den politiska majoritetens vilja att ha kvar Uppsala närakut, eftersom man aviserat att akutverksamheten bör koncentreras till Akademiska.

Därför är det mycket glädjande att Hälso- och sjukvårdsstyrelsen i bred politisk enighet nu beslutat att närakuten ska upphandlas i ytterligare fyra till sex år, då avtalet med CityAkuten löper ut i början av 2017.

Även i Stockholm planeras nu för en betydande satsning där tolv större, likvärdiga och bättre utrustade närakuter runt om i länet ska ersätta dagens splittrade akutvårds­karta.

Satsningarna i Uppsala och Stockholm är mycket positiva eftersom en välfungerande akutvård utanför akutsjukhusen är det bästa sättet att avlasta. Det handlar i grunden om förtroende. Den som blir akut sjuk chansar inte, utan söker sig helt naturligt dit man är säker på att få bästa möjliga vård. Medborgarnas förtroende är en förutsättning för att systemet ska fungera.

En närakut måste därför, utöver att vara mer tillgänglig än akutmottagning på sjukhus, ha ett starkt fokus på vårdkvalitet och patientnytta.

CityAkuten har de senaste åren drivit Uppsala närakut och ortopedakut på uppdrag av landstinget. Varje dag avlastar närakuten akutmottagningen på Akademiska sjukhuset. Under förra året genomfördes 66 000 patientinsatser och de allra flesta var färdigbehandlade när de lämnade närakuten.

Vi är också stolta över det förtroende som Uppsalaborna ger ortopedakuten, Uppsala närakut i Nationell Patientenkät, som mäter den patientupplevda kvaliteten inom vården. Hösten 2014 genomfördes den nationella enkäten för akutmottagningar och den baseras på svar från 24 000 personer som besökt akutmottagningar runt om i landet.

Kvalitetsmätningen visar att patienterna rankar ortopedakuten, Uppsala närakut, högst i förhållande till andra akutmottagningar i Uppsala län och i förhållande till riket i samtliga åtta dimensioner som mäts: förtroende, tillgänglighet, helhetsintryck, delaktighet, bemötande, information, upplevd nytta och om patienten skulle rekommendera vårdenheten.

När landstinget i Uppsala inom kort står inför en ny upphandling av närakuten är det nödvändigt att se närakuten som en del av den samlade akutsjukvården inom länet. En god akutsjukvård på Akademiska till de patienter som verkligen behöver det kräver en avlastande närakut av hög medicinsk kvalitet och patientsäkerhet. Patienternas besöksmönster kan inte kommenderas fram, och det finns ingen genväg till medborgarnas förtroende.

Carlos Hagel, verksamhetschef CityaAkuten

Anders Nordqvist, vd CityAkuten

Akutsjukvård

Läs mer om