Bättre vårdcentraler

Vårdcentraler kan bli hälsocentraler för ­patienter med stora vårdbehov, skriver ­Vivianne Macdisi, Malena Ranch och Sören Bergqvist.

Bättre vård. Samverkan mellan olika vårdnivåer och med länets kommuner behöver förbättras, skriver Vivianne Macdisi m fl.

Bättre vård. Samverkan mellan olika vårdnivåer och med länets kommuner behöver förbättras, skriver Vivianne Macdisi m fl.

Foto: Tomas Lundin

DEBATT2015-02-08 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Målet för hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen. Det slås fast i hälso- och sjukvårdslagen. Rapport efter rapport har visat att de senaste årens utförsäljningar och ideologiskt drivna konkurrensutsättningar av vården i många fall har bidragit till det motsatta – en ökad ojämlikhet i tillgången till vård. Patienter med komplex sjukdomsbild och stort behov av vård har många gånger blivit förlorarna. Som ny rödgrön majoritet i landstinget vill vi utveckla hälso- och sjukvården i vårt län med utgångspunkt i just hälso- och sjukvårdslagens portalparagraf. Den som har det största behovet av hälso- och sjukvård ska ges företräde till vården.

Vi tar nu flera viktiga steg för att vården i vårt län ska vara behovsstyrd och möta både dagens och framtidens behov av vård.

Det handlar om förebyggande och riktade insatser till grupper som har särskilda behov. Det är en viktig förutsättning för att minska ojämlikheten i hälsa hos befolkningen. Större hänsyn behöver tas till både socioekonomiska och geografiska aspekter. Vården måste finnas tillgänglig i hela länet.

Det är i primärvården, på vårdcentralen, i mödravården eller i barnhälsovården, som de flesta har sina vårdkontakter. Primärvården måste ha ett uppdrag och vara bemannad för att möta de behov av vård som dagens patienter har. Den behöver ha hög tillgänglighet för både planerade och mer akuta besök. Många av besöken gäller problem som nedstämdhet, depression och sömnsvårigheter. Psykisk ohälsa har blivit en av de stora folksjukdomarna.

Primärvården behöver ha förutsättningar att möta patientgruppen med högre psykologisk kompetens, men också för att kunna arbeta förebyggande.

Den ökande psykiska ohälsan innebär en av den sociala välfärdens största utmaningar. Psykisk ohälsa är i dag en allt vanligare sjukskrivningsorsak och orsakar ett stort mänskligt lidande för den som drabbas. Patienternas upplevelse är att psykiatrins tillgänglighet har försämrats under de senaste åren. Det är oroande. Oavsett sjukdom eller diagnos behöver man kunna lita på att få hjälp när man söker vård. Samverkan mellan olika vårdnivåer och med länets kommuner behöver förbättras.

Vi initierar nu ett arbete med att ta fram en handlingsplan mot psykisk ohälsa med konkreta förslag till åtgärder att prioritera i det fortsatta politiska arbetet.

Vi vill att landstinget flyttar fram positionerna i arbetet för en psykisk hälsa hos hela befolkningen. I det arbetet involverar vi brukare, professioner och intresseorganisationer.

Primärvårdens uppdrag behöver utvecklas och bli bredare. Ersättningssystemet behöver vara rättvist, ta hänsyn till socioekonomiska faktorer och vårdtyngd så att det är tydligare kopplat till behov och hur ohälsan ser ut. Det är länsinvånarnas vårdbehov som ska styra hur vi använder våra gemensamma resurser och inte efterfrågan. Primärvården behöver också få uppdrag att arbeta mer intensivt med folkhälsa och förebyggande insatser.

Vi vill att fler vårdcentraler ska kunna bli ”hälsocentraler” som arbetar med tidigare hälsofrämjande och riktade insatser mot de patienter som har de största vårdbehoven.

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen kommer därför att ta beslut om en översyn av primärvårdens uppdrag, ersättningssystem och finansiering i syfte att utveckla en mer komplett första linjens vård i hela Uppsala län.

Det finns också behov av specialiseringar och att utveckla vården för grupper med särskilda behov. Vi vill utreda möjligheten till en äldrevårdscentral som kan utveckla och sprida metoder för att bättre möta sjuka äldres behov av vård till hela primärvården. Vården till asylsökande, flyktingar, ensamkommande barn och anhöriginvandrare behöver utvecklas. En bra integration förutsätter en god hälsa. Vi vill också att primärvården följer det goda exemplet från folktandvården och påbörjar en HBT-certifiering som ett sätt att arbeta med bemötandefrågor och jämlik vård.

Det finns många stora utvecklingsfrågor inom hälso- och sjukvården. Vårt fokus de kommande åren ligger på att utveckla och stödja lösningar och åtgärder för att möta dem.

Vivianne Macdisi

ordförande (S) hälso- och sjukvårdsstyrelsen

Malena Ranch

1e vice ordförande (MP) hälso- och ­sjukvårdsstyrelsen

Sören Bergqvist

ordförande (V) produktionsstyrelsen

Sjukvård

Läs mer om