Att blivande studenter ska kunna jämföra olika utbildningar utifrån god information är en självklarhet. Däremot kan inte kärnan i högskolans kvalitetsutveckling bestå i att studenter ska välja bort ”dåliga utbildningar”.
Vi i Sveriges förenade studentkårer (SFS) kräver att lärosätena tar sitt kvalitetsansvar och inte erbjuder utbildningar som inte håller måttet.
Ur SFS synvinkel är det oacceptabelt att högskolan ens erbjuder utbildningar av bristfällig kvalitet. Studenter ska aldrig behöva utsättas för risken att välja en utbildning av låg kvalitet. Att en utbildning får färre sökande när studenter väljer bort den betyder inte heller att den kommer eller bör läggas ned.
SFS arbetar för att det ska finnas ett system där resultaten från lärosätenas eget kvalitetsarbete (som innehåller externa granskningar av varje utbildning) ska publiceras på ett tillgängligt sätt.
På så sätt kan studenter jämföra olika aspekter av utbildningen, till exempel personalresurser, pedagogisk struktur eller studentinflytande.
En utbildning kan vara av god kvalitet på flera olika sätt. ”Kvalitet” är inte samma sak för alla studenter. Med mer detaljerad information kan studenter göra mer kvalificerade val och inte bara behöva lita på en myndighets omdöme, som i det förra kvalitetssäkringssystemet.
Vi håller med om att en högskolepolitik där kvaliteten är i fokus utvecklar Sverige som kunskapsnation. Men kvalitetsutvecklingen i högskolan kan inte vara helt beroende av studenters utbildningsval. För att alla ska ha rätt till en god utbildning krävs ett systematiskt kvalitetsarbete.
Fotnot: Artikeln är en replik på artikeln ”Låt studenterna jämföra” av Kristin Öster, Saco studentråd (UNT Debatt 15/3).