Valresultatet den 14 september visar tydligt att väljarna vill ha en ny inriktning i vårt landsting. Detta kräver ett tydligt ansvarstagande från den politiska nivån. Vi vill att dialog och samverkan ska vara tydliga ledord för styrning och ledning landstingets verksamheter. Vi vill säkerställa sammanhängande vårdkedjor och att en helhetssyn ska genomsyra hur sjukvården organiseras. Det innebär bland annat att vi slår vakt om både Akademiska sjukhuset och Lasarettet i Enköping och vill utveckla dem i landstingets egen regi. Primärvårdens uppdrag behöver utvecklas med bredare uppdrag och ett ersättningssystem som är rättvist och som stimulerar till mer arbete med folkhälsa och förebyggande insatser. Landstingets rehabiliteringsverksamhet måste utvecklas och bli bättre. Kollektivtrafiken måste förbättras så att vi får ut mer för de pengar som satsas och får fler att åka kollektivt. Kulturen, som är en viktig del av landstingets verksamhet och människors välmående, bör även ges goda förutsättningar att utvecklas.
Nina Lagh (M),Lena Lundberg (FP), Johan Örjes (C), Anna-Karin Klomp (KD) och Robin Kronvall (M) skrev här på UNT debatt (2/2) att det var ett problem att den nya majoriteten upphäver landstingets strategiska tioårsplan. Det huvudsakliga syftet att behålla den verkar enligt Nina Lagh med flera att vara att man arbetat med den i två år.
Den strategiska planen är i huvudsak ett arbete gjort av den förra borgerliga majoriteten och genomsyras av deras syn på landstingets kommande utveckling. Vi i den dåvarande oppositionen efterfrågade vilken status en strategisk plan skulle få i förhållande till andra styrande dokument utan att få något fullständigt svar. Dokumentet innehöll politiska inriktningar som vi absolut inte kunde ställa upp på. Vi gjorde seriösa försök att nå en enighet kring dokumentet, men våra förslag accepterades inte av den dåvarande borgerliga majoriteten. Det är synd, eftersom en strategisk inriktning som ska gälla under flera mandatperioder kräver politisk enighet, så att planen verkligen kan gälla oavsett majoritetsförhållanden.
Eftersom vi inte fick gehör för några av våra synpunkter var vi i den nya majoriteten emot det borgerliga förslaget och reserverade oss mot beslutet i landstingsfullmäktige.
Beslutet att upphäva planen är nödvändigt för att ta ett helhetsgrepp och öppna upp en diskussion kring om det finns ett behov av en särskild plan för de långsiktiga strategierna, eller om ett övergripande perspektiv kan läggas inom de befintliga styrdokumenten.
Vår vision för landstinget sträcker sig längre än den nuvarande strategiska styrplanen. Vi vill ha en mer ändamålsenlig styrning i landstinget och vi höjer blicken in i framtiden för en mer rättvis och hållbar verksamhet inom såväl hälso- och sjukvården som kultur och kollektivtrafik. En strategisk plan bättre integrerad och i samklang med landstingets övriga styrdokument är därför nödvändigt. Därför föreslog vi i samband med att ärendet behandlades på landstingsstyrelsen att landstingets tjänstemän ska återkomma med förslag på hur landstinget ska hantera och beskriva långsiktiga, strategiska frågor med hänsyn till såväl arbetet med Regional Utvecklingsstrategi som med Landstingsplan och Budget. Det var glädjande att det beslutet kunde tas i enighet med samtliga partier.
Börje Wennberg, landstingsråd (S)
Sören Bergqvist, landstingsråd (V)
Johan Edstav, landstingsråd (MP)