Tryggheten i vardagen utmanas just nu för alltför många Uppsalabor. Under våren har vi kunnat se hur Uppsala blivit en otryggare stad med rapporter om våld, hot, rån och inte minst stenkastning och anlagda bänder. Fler och fler upplever att det inte är tryggt att vistas i centrala delar av Uppsala kvällstid när gäng med ungdomar allt mer dominerar stadsbilden. Den stenkastning mot polisen och de anlagda bränder som förekommit i Gränby och Stenhagen är fullständigt oacceptabla, framförallt för den stora majoriteten av de laglydiga invånare som bor i just Gränby, Stenhagen eller i övriga Uppsala. Händelserna visar på ett stort problem med ett fåtal ungdomar i de utsatta stadsdelarna.
Moderaterna är angelägna om att Uppsala ska vara tryggt för alla, oavsett ålder, kön, var man bor eller hur länge man bott här. Samhället ska fungera och att upprätthålla lag och ordning är dess mest grundläggande uppgift. Därför har Moderaterna i Uppsala drivit på för att öka tryggheten, särskilt inför sommaren då otryggheten riskerar att öka när många ungdomar går sysslolösa utan en ordnad tillvaro.
Trygghetsplan. För att kunna ta en samlat grepp och förbättra arbetet har vi föreslagit att en trygghetsplan för hela Uppsala kommun tas fram. En trygghetsplan hjälper kommunen att strukturera upp det trygghetsskapande arbetet och underlättar ansvarsfördelning och samarbete mellan olika delar av kommunens organisation. Då kan rätt insatser sättas in snabbare och risken att unga människor på glid inte fångas upp minskar.
Trygghetskameror. Vi har även föreslagit fler trygghetskameror, särskilt vid resecentrum och vid andra specifika platser som upplevs som otrygga. Kameror har en avskräckande effekt och kan i de fall ett brott begåtts bidra till att det klaras upp.
Viktigast är ändå att polisen får möjlighet att göra sitt jobb. Moderaterna har därför nationellt föreslagit flera nya reformer för att polis och rättsväsende ska ha bättre förutsättningar att säkerställa trygghet:
Fler poliser. Regeringen har valt att ta bort målet om minst 20 000 poliser i Sverige. Men samhället får inte svika. I ett tryggt samhälle kan inte rättsstaten lämna någon eller något område utanför. Vi vill förstärka polisen och säkerställa en mer effektiv och lokalt närvarande polis som utreder fler brott. Därför behöver Sverige minst 2 000 fler poliser och att de finns på rätt plats, prioriterar och har möjlighet att göra sitt jobb. Därför krävs bland annat hårdare straff för våld mot blåljuspersonal.
Skärpta straff. Straffen för allvarliga våldsbrott, till exempel grov misshandel, bör skärpas väsentligt. Vi menar att ett straff ska återspegla hur allvarligt ett brott är och att grövre brott ska bestraffas strängare än mindre allvarliga brott. Vi vill därför fortsätta att skärpa straffen där det behövs. Målet är att hela straffskalorna ska utnyttjas och att straffen ska motsvara brottens allvar.
Utvisning vid allvarliga brott. Fler fall ska kunna leda till utvisning vid brott. Dagens förutsättningar för utvisning vid brott är för begränsade. Möjligheten att utvisa den som döms för allvarligare brott finns redan i dag men används sällan vid straffvärden under ett år. Den gränsen vill vi moderater sänka till sex månader. Därför bör lagstiftningen skärpas så att fler fall kan leda till utvisning.
Otryggheten och utanförskapet får inte växa sig starkare i Uppsala. Vårt samhälle utgår från alla människors lika värde. Därför är jämställdhet och individualism, i form av den enskildes frihet, viktiga värderingar. Det innebär att ingen har rätt att begränsa någon annans liv och få någon att känna sig otrygg. Insatser för lag och ordning tillsammans med satsningar på skola, jobb och integration är avgörande för att samhället och tryggheten ska fungera för alla. En trygghetsplan, trygghetskameror och ökade möjligheter för polisen att göra sitt jobb är en del i arbetet för ökad otrygghet.
Fredrik Ahlstedt (M)
Kommunalråd