Nu när exploateringsintresset ökar måste en övergripande och länsöverskridande utredning genomföras för att skydda den känsliga sträckan Ekhamn–Torsborg, skriver Gunnar Gidlund och Kenneth Gunnar.
Vi känner ett stort ansvar för Mälarens strandområde från Ekhamn till Torsborg, cirka sex kilometer, och som är av stort vikt vad avser natur, miljö och kultur. Denna sträcka ligger i Knivsta och Sigtuna kommuner och där Uppsala kommun har där ett strategiskt markområde, Pilsbo. Här finns dessutom Sveriges nordligaste växtzon 2-område, med unika möjligheter för såväl växtlighet som djurliv. Här upptas stora ytor av strandnära ädellövskog bestående av ek, hassel, lind och alm vilket utgör viktiga habitat för nötkråka, hackspettar, stenknäck och hasselsnok med flera.
När nu exploateringsintresset och befolkningstrycket ökar är det av yttersta vikt att en övergripande och länsöverskridande utredning genomförs.
Vi bedömer att många områden är unika för vår del av landet och får inte utplånas i ogenomtänkt utbyggnad av en mängd bostäder. Därför måste det fastläggas vilka skyddsbehov som finns och vilka områden som kan exploateras utan att påverka det skyddsvärda.
Det är sedan länge känt att området har höga natur-, kultur- och miljövärden, inte minst beroende på det gynnsamma lokala klimatet som gjort att många rödlistade djur och växter funnit en fristad i detta område.
En djupgående uppdatering av sedan tidigare kända, skyddsvärda växter, insekter, fåglar och fladdermöss bör ligga till grund för den fortsatta planeringen.
Området ligger också vid en gammal sjöled till Uppsala, och därför borde en noggrann kulturinventering göras för att säkerställa att inga kulturarv går förlorade vid eventuella exploateringar.
Vid arbetet är det angeläget att skyddsobjekten får väl tilltagna skyddszoner, med tanke på det tryck som en framtida exploatering kan orsaka. Viktigt är också att inte begränsa spridningsmöjligheter för såväl växter som djur genom för mycket ”öar”.
Det finns redan dokumentation, hos aktuella länsstyrelser, över områdets olika värden som Uppsala (Knivsta) och Sigtuna kommuner, genom åren, genomfört. I samband med att VA-arbetena i Västersjö (Knivsta kommun) planerades gjordes en utredning kring ett mycket dåligt förslag av tillfällig vägdragning som inte genomfördes varför ovärderlig mark kunde räddas.
Länsstyrelserna i Stockholms och Uppsala län måste i samverkan med de berörda kommunerna säkerställa att de statliga medel som nu finns tillgängliga kommer till användning i det aktuella området.
Knivsta kommun har detta sammanhang det främsta ansvaret eftersom området i huvudsak ligger inom kommunens gränser.
Gunnar Gidlund
Kenneth Gunnar
Båda Knivsta