Vi slänger tyvärr mycket mat. Men å andra sidan flyger vi aldrig till Thailand.”
Så där kan det låta vid fikaborden. Och just nu berättar svenskar på svt.se om hur de gör för att minska sina koldioxidutsläpp — #dinröst.
Vi vet att vi måste bidra till att minska utsläppet, som är alldeles för stort per capita (även om Sverige ligger mycket bättre till än USA och Kanada; australiern är värstingen.) Men måste man både sluta äta kött och flyga? Kan inte det ena kompensera för det andra? Energisnåla lampor och duschmunstycken — och biff på lördag?
Det finns en detalj med stor potential som jag nästan aldrig hör någon prata om, nämligen hur vi beter oss i trafiken. Handen på hjärtat: kör du alltid lagligt?
Fortkörning och fel däcktryck står tillsammans för ett utsläpp som motsvarar mer än två gånger vad det svenska inrikesflyget släpper ut per år. Om alla svenska trafikanter höll laglig hastighet skulle de årliga utsläppen av koldioxid i Sverige minska med 700 000 ton. Det motsvarar utsläppet från 250 000 personbilar, eller inrikesflyget gånger 130 procent. Om alla dessutom körde sparsamt skulle minskningen bli ännu större. Man borde kunna göra jämn hastighet, motorbromsning och så vidare till en vana.
Bilens status är också viktig. Den är servad, check. Men när kollade jag luftrycket senast?
Inte minst kostnaden för bränslet vid fortkörning och annan energislukande körstil borde vara högintressant för alla som ryar om bensinpriset. Genom att köra lagligt och skonsamt kan man spara tusenlappar till sig själv. Glädjande nog med minimal tidsförlust.
(De gula västarna i Frankrike kan tyckas ha missat dessa fakta. Protesterna där handlar dock om något mer komplext, där bensinpris och fartbegränsningar är katalysatorer. Men det är en annan ledare.)
Uppsala har fått nya hastighetsbegränsningar: 50 blir 40, 70 sänks till 60. Den som efterlever de nya reglerna får dock ofta en irriterad medtrafikant tätt bakom sig; en framfusig närhet som signalerar ”du ska öka farten eller flytta på dig, din såskopp, för jag tänker ta mig rätten att köra fortare än vad skyltarna anger”. Att lägga sig så nära framförvarande fordon är dock inte bara meningslöst. Det är farligt.
Alla olyckor som inte kommer att ske, eller som blir lindrigare tack vare sänkt fart, bör läggas till pluskontot.
Både bilen och flyget är fantastiska uppfinningar som vi kommer att behöva, fast använda med måtta och befriade från fossila bränslen. Mycket kan dock göras redan nu i jultrafiken, för att minska klimatpåverkan. Om flyget — av inrikes transporter står det för 3,3 procent av det årliga koldioxidutsläppet — gör gröna inflygningar så borde väl vägtrafiken — med 93 procent av utsläppen — göra gröna inbromsningar.
Kan vi flika in det mellan tugget om skinka och duschmunstycken?