Ungefär 100 000 personer i Sverige har idag en god man eller förvaltare. Siffran är en uppskattning då det inte finns någon samlad nationell statistik. Dessa ställföreträdare gör en mycket viktig samhällsinsats för sina huvudmän, oftast i det tysta.
Många människor har svårt att klara sig själva och sin ekonomi till exempel på grund av funktionshinder, hög ålder, sjukdom eller att man är mycket ung. Dessa personer kan få hjälp av en god man eller förvaltare. Även flyktingbarn som kommer ensamma till Sverige har rätt att få en god man.
Ställföreträdarna har ofta ett stort socialt engagemang. De hjälper till i ekonomiska och rättsliga frågor men ser också till att huvudmännen får rätt vård och inte missgynnas i några sammanhang. Arbetet är ofta krävande då många huvudmän har en sjukdomsdiagnos, missbruksproblem och kanske en misskött ekonomi
Det är frivilligt att ha en god man. En förvaltare däremot kan huvudmannen få mot sin vilja, om personen inte klarar att vårda sig själv eller sin egendom. Överförmyndaren rekryterar personer för uppdraget men det är domstolen som utser gode män och förvaltare. Förordnandet brukar som regel innehålla tre uppgifter som en ställföreträdare ska utföra.
Den första är bevaka rätt, vilket innebär att tillvarata huvudmannens rättigheter, till exempel gentemot myndigheter och företag, vid ett dödsbo, söka insatser från socialtjänsten, deklarera, eller överklaga beslut.
Den andra är att förvalta egendom, vilket betyder att sköta huvudmannens ekonomi, ta hand om pension och bidrag, betala räkningar, förvalta kapital och fastigheter.
Med den tredje uppgiften sörja för person, menas att huvudmannen ska ha en god och trygg tillvaro med livskvalitet. Det innebär att regelbundet besöka huvudmannen, bevaka huvudmannens personliga intressen i fråga om daglig verksamhet, fritid och sociala kontakter, vara informerad om boendeförhållanden, hälso- och sjukvårdsinsatser och hjälpmedel.
Ställföreträdarna ska föra räkenskaper över sin förvaltning och göra anteckningar om vilka åtgärder som vidtagits. Detta redovisas en gång per år till överförmyndaren vars huvuduppgift är att utöva tillsyn och kontroll över bland annat gode män och förvaltare.
Uppdraget ger ett arvode, men större delen av arbetet utförs ideellt.
Det är mycket gode män och förvaltare ska känna till, men det omfattande arbete och den viktiga samhällsinsats de utför är okänt för många. Det berättas inte så ofta i medierna om det stora engagemang, den tid och det ideella arbete ställföreträdarna lägger ner, för att huvudmännen ska få sina rättigheter tillgodosedda och i bästa fall även en guldkant på tillvaron. Däremot blir det stora rubriker när någon enstaka ställföreträdare inte sköter sitt uppdrag. Att ett förtroendeuppdrag missbrukas kan inte försvaras och är något som alla seriöst arbetande gode män och förvaltare kraftigt tar avstånd ifrån.
Uppsala God mans och Förvaltarförening startade år 2000 och är mycket aktiv. Föreningen ordnar ett par aktiviteter varje månad. Medlemmarna erbjuds en gedigen grundutbildning med verklighetsövningar, fortbildningar, föreläsningar och cafékvällar där man diskuterar praktiska frågor. Även en ansvarsförsäkring och en olycksfallsförsäkring ingår i medlemskapet.
Föreningen har ungefär 270 medlemmar och många av dem har lång erfarenhet av att arbeta som god man och förvaltare. Nya medlemmar kan erbjudas mentorer av personer i styrelsen.
Kontinuerlig utbildning och stöd från erfarna personer är oerhört viktigt för ställföreträdarna för att de ska kunna utföra uppdraget på ett tryggt och bra sätt.
En god man är en betydelsefull person, som gör en betydelsefull insats, för en betydelsefull medmänniska.
Greger Stag ordförande GMF Uppsala