Blir det enkelrum?

Vi önskar ett svar från Macdisi och Ranch: var tog enkelrummen vägen i listan över åtgärder mot vårdrelaterade infektioner?

Johan Örjes (C)

Johan Örjes (C)

Foto: Pär Fredin

DEBATT2015-12-09 15:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det största hotet mot patientsäkerheten inom hälso- och sjukvården är vårdrelaterade infektioner (VRI). Frågan kring vårdrelaterade infektioner och ökande antibiotikaresistens har uppmärksammats under många år, men trots ett systematiskt arbete kvarstår problemen.

Det är därför glädjande att det tagits fram en handlingsplan för hur dessa ska motverkas. Studier som bland annat Sveriges kommuner och landsting (SKL) gjort visar på åtta framgångsfaktorer för att förebygga VRI.

Alliansen står bakom den strategi landstinget tagit fram och ser det som självklart att samtliga åtta framgångsfaktorer blir en självklar del av arbetet.

Framgångsrika landsting har fler enkelrum. När vi tog beslut om att bygga Framtidens Akademiska var det därför viktigt att bygga så att fler enkelrum kunde skapas, för patienternas skull. Att minimera smittspridning är viktigt för att minska onödigt lidande och sparar sjukvården pengar. Viktiga resurser som kan användas till annat.

Landstingsråden Vivianne Macdisi (S) och Marlena Ranch (MP) skriver i en debattartikel i UNT (6/12 2015) om en handlingsplan baserad på SKL:s åtta punkter.

I artikeln lyfter de fram sju av de åtta punkterna, men utelämnar helt enkelrum som en framgångsfaktor.

Detta är oroande då Socialdemokraterna och Miljöpartiet sagt sig vara beredda att strunta i enkelrummen på Akademiska sjukhuset för att kortsiktigt spara investeringspengar.

Vi önskar därför ett svar från Vivianne Macdisi och Marlena Ranch: var tog enkelrummen vägen?

Nina Lagh, oppositionsråd (M)Lina Nordquist, oppositionsråd (L)Johan Örjes, oppositionsråd (C)Anna-Karin Klomp, oppositionsråd (KD)

Läs mer om