Boland och GUC behövs

Det är inte ansvarsfullt av övriga partier att lägga ned Bolandgymnasiet och GUC eftersom det inom endast något år kommer att bli större elevkullar i gymnasieålder, skriver Simon Alm (SD) och Pär Sehlstedt (SD).

Foto:

DEBATT2015-04-25 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den rödgröna majoriteten och Alliansen fattade tillsammans i onsdags beslut om att lägga ned gymnasieskolorna Bolandgymnasiet och GUC. Detta är en allvarlig felprioritering som leder till att det kommunala utbudet av högkvalitativa yrkesutbildningar minskar.

Det beslut som fattats innebär att de utbildningar som inte läggs ned istället till största del kommer att bedrivas på Jällagymnasiet. Detta är en mycket bra skola men kan inte ersätta de värden som Bolandgymnasiet har. Det är betydligt svårare att ta sig till och från Jällagymnasiet med skolskjuts än motsvarande för Bolandgymnasiet. Endast detta faktum kommer att göra dessa utbildningar mindre attraktiva.

I ett läge där söktrycket för stunden är svagt finns risken att detta medför att trycket blir ännu lägre och att utbildningarna helt tas över av fristående aktörer. De fristående aktörerna är viktiga för att upprätthålla konkurrens, men i ett läge där de kommunala utbildningarna helt slås ut försvinner detta mervärde.

Det underlag som i dagsläget finns att tillgå tyder på att elevkullarna blir större från och med 2019, alltså endast två år efter det beslutade nedläggningsdatumet för Bolandgymnasiet och GUC. Därefter kommer det att ske en betydande ökning av elever under de följande åren. Att i och med detta besluta att avveckla två gymnasieskolor är inte att ta ansvar för gymnasieskolans lokalförsörjning på längre sikt. Söktrycket på samtliga skolor kommer att öka, och då kommer Bolandgymnasiets pedagogiska lokaler att behövas eftersom de andra kommunala gymnasieskolorna redan har hög beläggning.

På senare tid har det förts en debatt om minskat intresse för de yrkesinriktade gymnasieprogrammen. Den har handlat om att de inte är lika bra som andra gymnasieutbildningar då eleverna inte automatiskt får högskolebehörighet. En sådan debatt kan ha en avskräckande effekt på både elever och föräldrar. I verkligheten har alla möjlighet att välja att förbereda sig för högskolestudier, även om man läser en yrkesinriktad utbildning. Här måste grundskolan bli betydligt bättre på att informera elever och föräldrar om förutsättningarna.

Yrkesprogrammen leder till goda möjligheter till arbete efter avslutade studier, och den som vill kan även välja att förbereda sig för högskolestudier.

I flera uttalanden från majoriteten och Alliansen framförs vikten av att få gymnasieskolans ekonomi i balans. Genom att lägga ned Bolandgymnasiet och GUC kan utbildningsnämnden göra en besparing på 46 miljoner kronor per år. Samtidigt får nämnden nya driftskostnader på fem miljoner kronor när verksamheterna flyttar in på andra gymnasieskolor. Den konkreta besparingen för nämnden blir därmed 41 miljoner kronor. Gymnasieskolan i Uppsala kommun har under flera år haft stora problem med att få en ekonomi i balans, och det är därför viktigt att se över kostnaderna.

Det som är beklämmande med resonemanget för beslutet är att ingen tar ansvar för helhetsperspektivet. Övriga partiers politiker glömmer bort att denna besparing för utbildningsnämnden endast leder till intäktsbortfall hos kommunens skolfastighetsbolag. Detta är ett bolag som ägs av Uppsala kommun till hundra procent.

Vid kontakt med bolaget framgår det tydligt att det inte finns någon plan för hur man ska hantera intäktsbortfallet. Utfallet av detta blir därför endast att man flyttar runt kostnaden mellan olika kommunala verksamheter. Gymnasieskolan som helhet kommer att kosta lika mycket oavsett vilken förvaltning eller bolag inom kommunen som får bära kostnaden.

Agerandet från övriga partier är således mycket kortsiktigt. Sverigedemokraterna vill istället ta ansvar för kommunens verksamheter som helhet. Vi vill ta ansvar för att det inom endast något år kommer att bli större elevkullar i gymnasieålder. Vi vill ta ansvar för de många elever som hamnar i kläm med denna kortsiktighet. För att ta ansvar yrkade vi därför på att återremittera ärendet för att ta fram ett helhetsperspektiv för gymnasieskolan samtidigt som alternativa handlingsförslag på besparingar ska framarbetas. Vi beklagar att inget av de andra partierna ville lyssna på oss.

Simon Alm (SD), gruppledare i Uppsala kommunfullmäktige

Pär Sehlstedt (SD), ledamot i utbildningsnämnden

Läs mer om