Bostadspolitik som gör skillnad

Vi vill att Uppsalas nya studentbostadshus byggs som grannar med alla andra nya bostäder som byggs. Det skriver Mohamad Hassan (FP) med flera.

Mohamad Hassan är en av artikelns författare.

Mohamad Hassan är en av artikelns författare.

Foto: Nina Leijonhufvud

Debatt2014-05-21 11:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nyligen försökte Miljöpartiet såga alliansens politik för studentbostäder (UNT Debatt 15/4). Efter en lång utläggning med fel och utelämnade uppgifter så presenterade man en egen politik, till stora delar hämtad från socialdemokratiskt 60-tal.

MP påstår att det bara byggs studentbostäder i Rosendal, och att dessa endast med god vilja blir inflyttningsklara i år. Miljöpartiet har uppenbarligen inte varit på Artillerigatan i Blåsenhus de senaste månaderna. Där står fyra nya studentbostadshus, med 243 studentbostäder, inflyttningsklara till sommaren. De 264 ungdoms- och studentbostäderna i Rosendal som MP nämner blir inflyttningsklara i november i år. Snart börjar Uppsalahem bygga 220 bostäder, varav 90 för studenter, i korsningen Döbelnsgatan/Dag Hammarskjöldsväg. Därutöver pågår planering av 400 student- och ungdomslägenheter i kommunen för byggstart i år och Studentstaden planerar 1 000 ytterligare de närmaste åren. Kommunen har intentionsavtal med olika byggherrar om att de närmsta fem åren bygga 7 500 hyreslägenheter varav minst 200 per år blir studentbostäder.

Sedan Folkpartiet och alliansen fick makten år 2006 har det byggts studentbostäder vid Observatorieparken och i kvarteret Majklockan. Alliansen har möjliggjort andrahandsuthyrning av bostadsrätter, vilket ökat antalet bostäder för unga och studenter. Och vi har underlättat för villaägare att skapa studentbostäder genom om- eller tillbyggnader av sina fastigheter.

Det är tydligt att MP, vad gäller studentbostäder, står för en plakatpolitik med populistiskt anslag där man inte kontrollerar riktigheten i de uppgifter man för ut. Det är inte en ansvarsfull politik som ser till Uppsalas stadsutveckling som helhet. MP vill tänka nytt men för fram en studentbostadspolitik som är en blåkopia av 60-talets bostadspolitik, med statliga subventioner och den funktionsseparerade ABC-staden som förebild (Arbete, Bostad, Centrum). MP vill att delar av kommunens mark enbart får bebyggas med studentbostäder. En politik som kan te sig förnuftig vid första anblick, men som mycket sannolikt skulle resultera i nya studentenklaver som Flogsta.

Som vi skrev i artikeln ”Skapa den nya staden” (UNT Debatt 28/2) vill FP att Uppsala ska växa som en funktionsblandad och attraktiv stad som är socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbar. En stad där människor med olika bakgrund, ålder och ekonomiska förutsättningar möts. Vi vill att Uppsalas nya studentbostadshus byggs som grannar med alla andra nya bostäder som byggs. Det blir en stadsmiljö med bättre ekonomisk hållbarhet än den hos en enklav med enbart studenter. Vi vill inte se en stuprörspolitik av det slag MP presenterar. Vi vill se en politik som tar ett helhetsgrepp om Uppsalas stadsutveckling.

Folkpartiet vill att kommunen ska bedriva en aktiv markpolitik så att kommunen äger mark motsvarande tre års bostadsbehov, med en årlig nyproduktion av 3 000 bostäder. Men kommunen bör inte ägna sig åt att detaljstyra exakt vad som ska byggas på vilken mark. Istället bör kommunen utarbeta riktlinjer om att nya stadsdelar ska innehålla en viss andel studentbostäder. Ett riktmärke om att 30 procent av de nyproducerade bostäderna i Ulleråker skall vara studentbostäder skulle ge cirka 2 000 nya sådana.

Byggandet av studentbostäder försinkas av en cocktail av hinder. Alliansregeringen har föreslagit en serie förändringar i Plan- och bygglagen som med stor sannolikhet ger snabbare planprocesser. Det ska bland annat bli svårare att överklaga, och överklaganden ska behandlas snabbare. Studentbostäder har ofta en mycket begränsad projektbudget där varje spenderad krona på administration tär på möjligheten att få fram nya bostäder.

Resultaten av överklaganden blir därför ofta att studentbostäderna inte byggs, eftersom hyrorna efter överklagandena skulle bli för höga för studenterna. Miljöpartiets förslag är ett slag i luften mot detta. Istället vill MP använda skattefinansierade subventioner för att bekosta en ineffektiv administration. Vi vill att administrationen effektiviseras.

Ett exempel på överklagande av studentbostäder är Uppsalahems planerade byggnation av student- och ungdomsbostäder på tomterna Fältläkaren och Haubitsen, i korsningen Döbelnsgatan/Dag Hammarskjölds väg. Den föreslagna byggnationen överklagades, men Mark- och miljödomstolen avslog. MPs politik skulle vara verkningslös mot dylika fördyrande långbänkar.

Detaljplane- och bygglovshanteringen i Uppsala måste förbättras genom prioritering av viktiga projekt. Nya studentbostäder bör få absolut högsta prioritet. Folkpartiet nationellt vill att byggandet av studentbostäder i våra universitetsstäder ska uppgraderas till riksintresse. Därmed skulle bygglov för studentbostäder endast kunna upphävas om ett annat riksintresse, såsom en totalförsvarsmässig riksangelägenhet, hotas.

För att undvika långbänkar i planprocessen behövs medborgardialoger där enskilda personer och organisationer på ett mycket tidigt stadium och i en genuin demokratisk anda kan påverka stadsplaneringen. När utformningen fastslagits i en bred medborgardialog vill vi att det ska det bli mycket svårt att överklaga ett bygge av studentbostäder eftersom bygget är av riksintresse.

Folkpartiet vill att Uppsalas bostadspolitik breddas till en övergripande stadsbyggnadspolitik. En politik med mål att bygga arkitektoniskt attraktiva och varierade stadsdelar som är funktionsblandade och omtyckta. Förutom olika bostäder ska de alltså innehålla arbetsplatser, affärsverksamheter, skolor, parker och allt annat som ingår i en fullständig stadsmiljö. Endast med en sådan stadsbyggnadspolitik, där studentbostadspolitiken ingår som en viktig komponent, kommer Uppsala kunna behålla sin position som en av världens bästa universitetsstäder.

Mohamad Hassan, Kommunalråd (FP), Uppsala kommun

Cecilia Hamenius, Kommunalråd (FP), Uppsala kommun

Henrik Ottosson, Ledamot (FP), Gatu- och samhällsmiljönämnden

Peter Nordgren, Styrelseordförande (FP), Uppsalahem

Sture Blomgren, Ledamot (FP), Plan- och byggnadsnämnden

Benny Lindholm, Ordförande Liberala Studenter

Läs mer om