Bra förskola utvecklas

Vi har nu en plan för hur vi ska komma tillrätta med de problem som funnits, skriver Inger Jonsson.

Inger Jonsson är ansvarig för förskolan, Uppsala kommun Vård & Bildning.

Inger Jonsson är ansvarig för förskolan, Uppsala kommun Vård & Bildning.

Foto: Johan Alp

DEBATT2014-05-15 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Uppsala kommun Vård & Bildning har ansvaret för 67 procent av de barn som finns i förskola eller familjedaghem i Uppsala. Förtroendet som föräldrarna visar oss, tillsammans med det faktum att den reviderade läroplanen för förskolan sedan 2010 ställer höga krav på förskolans pedagogiska verksamhet, innebär att vi hela tiden måste se över hur vi arbetar. Det är viktigt att vi har ett pedagogiskt väl fungerade arbete och, inte minst, lever upp till förväntningarna som våra föräldrar och barn har på oss.

Jag är stolt över att Svensk kvalitetsindex (SKI) 2013 visar att de som har sina barn hos oss är nöjda med vår personals pedagogiska kompetens och engagemang.

I SKI:s skala är ett resultat på över 75 mycket bra. Föräldrarna rankar personalens kompetens och behandling av barnen till hela 82,6. Den kommunala förskolans miljö, trivsel och trygghet landar på 76,8. Värdet av förskolans verksamhet i förhållande till avgifter hamnar så högt som 82,4. Föräldrarna är trygga i att vi hanterar problem väl när de uppkommer och litar på att personalen visar barnen förståelse och omsorg.

Skolinspektionens uppdrag är att påtala de brister som finns i en verksamhet, ytterst sällan pekar de på det positiva i en verksamhet. I den rapport de lämnade för de kommunala förskolorna i Uppsala i augusti har man valt att framhålla att vi har en hög pedagogisk medvetenhet, ett bra arbete med läroplansmålen och systematiskt kompetenshöjande insatser för personalen.

Det är glädjande att vi lyckas så väl.

Samtidigt tar vi allvarligt på den kritik vi fick för hur vi arbetar med genusfrågor, barngruppernas sammansättning och hur barn med rötterna i andra länder ges möjlighet att utveckla sitt modersmål och sin kultur.

Sedan augusti har vi gjort en omfattande genomgång av vår verksamhet, och vi har nu en plan för hur vi ska komma tillrätta med de problem som funnits.

Enligt läroplanen är det förskolans ansvar att se till att varje barn har tillgång till sitt modersmål i vardagen. 29 procent av de barn som var inskrivna på våra förskolor 2013 har ett annat modersmål än svenska. Dessa barn får stöd av 66 modersmålspedagoger i 42 språk. På sikt behöver deras roll förändras ifrån arbete direkt med barnen till en mer konsultativ roll för förskolans medarbetare. För att klara det nya i uppdraget kommer vi starta pilotprojekt kring arbetsformer, ha fortbildning för våra medarbetare i flerspråkighetsutveckling och språkutvecklande arbetssätt samt interkulturellt förhållningssätt.

Vi kommer genomföra fortbildning där vi särskilt lyfter fram ett normkritiskt förhållningssätt med fokus på könsroller.

Inför olika förändringar kommer vi att införa barnkonsekvensanalyser, med utgångspunkt i Skolverkets allmänna råd för förskolan.

Vi får inte heller glömma bort att det finns många saker som är avgörande för kvaliteten på förskolans verksamhet. Hit hör personalens pedagogiska kompetens. I våra förskolor har vi ett utforskande arbetssätt där barnens behov och önskemål står i centrum. Ett bra exempel på det är hur barnen på våra förskolor i Storvreta under våren arbetat med teknik och natur, vilket resulterade i en utställning på biblioteket där barnens arbeten ställdes ut. Här var det barnens frågor som fick styra utformningen och inlärningsprocessen med ett gott resultat.

Ett annat exempel är kommunens förskolebussar – ”Förskola på hjul” – som, från början var ifrågasatta, men i dag är uppskattade av barn, föräldrar och personal. De ger möjlighet att på ett smidigt sätt förlägga det pedagogiska arbetet utomhus, och utforska Uppsalas många vackra och spännande platser.

Uppsala är en kommun som växer, och det är viktigt för oss att erbjuda våra barn en god start i livet. Det är ett arbete som aldrig tar slut och vi kan alltid bli bättre. Vi är tacksamma för det förtroende som många av Uppsalas föräldrar visar oss, och att vi på så många sätt lever upp till detta förtroende.

Inger Jonsson, ansvarig för förskolan Uppsala kommun Vård & Bildning

Förskolan

Läs mer om