Brexit försvagar också oss

Ett utträde ur EU skulle placera Storbritannien på läktarplats i Europa, till skada också för Sverige, skriver Pyry Niemi och Kenneth G Forslund (båda S).

Pyry Niemi

Pyry Niemi

Foto: Hans Lundgren

Debatt2016-06-22 12:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Valkampanjen inför folkomröstningen om Storbritanniens EU-medlemskap är åter igång. Kampanjarbetet avbröts av båda sidor efter mordet på Labours parlamentsledamot Jo Cox. En ofattbar och chockerande attack på öppen gata, en attack både på Jo Cox som person och på demokratin som sådan, en attack vi både beklagar och fördömer. Jo Cox var aktiv på remainsidan och en stark förespråkare för demokrati, ett öppet samhälle och samarbete inom EU.

EU har under de senaste åren satts på stora prövningar. Migrationskriser, terrorattacker och ekonomiska kriser. Medlemskapets värde mellan medlemsländerna har satts på prov och i huvudsak har medlemsländerna agerat solidariskt i gemenskap.

Storbritannien är och har varit en god samarbetspartner till Sverige inom EU. Vi har gemensamt övertygat många andra länder i komplicerade frågor gällande exempelvis ekonomi, utrikes- och säkerhetspolitik, handel/inre marknad, klimat/miljö och utvidgningen.

Sverige och Storbritannien är viktiga för varandra, både bilateralt och inom EU-samarbetet. Storbritannien är den tredje största investeraren i Sverige och det finns omkring 1000 brittiska dotterbolag här. Storbritannien är Sveriges fjärde största exportmarknad och ungefär 100 000 svenskar bor och verkar där.

Folkomröstningen handlar om mer än ett eventuellt utträde, det handlar också om EU:s relation till Storbritannien ifall Brexitsidan vinner, samtidigt som den sätter fingret på de övriga medlemsländernas relationer till varandra inom EU.

OECDs prognoser visar att Storbritanniens ekonomi kommer att växa långsammare under de närmaste 5 till 15 åren om de lämnar EU. Alla EU-länderna kommer kortsiktigt att drabbas av ett utträde, men på längre sikt kommer effekterna att avta. När frihandelsavtalet med USA införs får EU än fler nya affärsmöjligheter, möjligheter Storbritannien inte kan ta del av om de lämnar EU. Storbritannien utanför EU är ett land med sämre ekonomisk utveckling och högre arbetslöshet.

Inom Brexitkampanjen påstås att det går att skapa nya handelsavtal och gå in i EES som Schweiz och Norge. Att Storbritannien skulle betala dyrt för EES och bli tvungen att följa alla beslut utan att kunna påverka dem eller förhandla fram separata handelsavtal som är en tung, långsam och osäker process är inte reella alternativ till EU-medlemskap.

Storbritannien och Sverige behöver varandra. Storbritannien och EU behöver varandra. Inom EU samarbetar vi politiskt och ekonomiskt för att hantera en allt mer internationaliserad verklighet. Ett utträde ur EU skulle placera Storbritannien på läktarplats utan direkt påverkan på utvecklingen och samtidigt försvaga EU:s möjligheter att hantera de utmaningar som väntar i framtiden.

Kenneth G Forslund

ordförande (S) i riksdagens utrikesutskott

Pyry Niemi

ledamot (S) i riksdagens utrikesutskott och i EU-nämnden

Läs mer om