Brister i studiero underminerar kunskapsuppdraget

Elevers och föräldrars attityd måste ändras, skollagen ändras och barn-och elevombudet avvecklas, skriver Roger Haddad.

Ska vi vända kunskapsresultaten, säkra elevers rätt till en trygg skola och en skola med fokus på kunskap krävs studiero, skriver Roger Haddad.

Ska vi vända kunskapsresultaten, säkra elevers rätt till en trygg skola och en skola med fokus på kunskap krävs studiero, skriver Roger Haddad.

Foto: Pressbild/Pontus Lundahl/TT

Debatt2020-07-15 02:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För Liberalerna är skolan viktigast av flera skäl. Det är i skolan alla elever möts, får grundläggande kunskaper och fostras till aktiva medborgare. Det är i skolan man får med sig grunden för att kunna nå sina mål och uppfylla sina drömmar. Det kan vara att bli bättre i ett visst ämne, möjlighet till fördjupning eller som många elever önskar, utmaningar, att få göra något utöver det som står i kursplanen. I dagarna har niornas betyg rapporterats in och inom kort kommer en samlad statistik. Våren 2019 lämnade 15,7 procent av eleverna grundskolan utan godkänt i alla ämnen. Utvecklingen måste vändas. Fokus måste åter ligga på tydliga kunskapskrav, tidiga uppföljningar och inte minst öka stödet till elever som halkar efter. 

En annan bekymmersam utveckling är att andelen obehöriga lärare i skolan ökar. Liberalerna kräver att regeringen antar en återrekryteringsplan för att locka tillbaka de 40 000 lärare som lämnat yrket. Vi har inte råd att vänta på att de själva återvänder. Vi kan heller inte förlita oss på lärarutbildningarna med tanke på avhoppen och genomströmningen. Alldeles för många elever, i synnerhet på skolor med tuffast uppdrag, får i dag inte möta de bästa, erfarna och utbildade lärarna. Detta är allvarligt och ett misslyckande för samhället. 

Ett kritiskt område som Liberalerna pekat ut som prioriterad fråga inom skolpolitiken är åtgärder för ökad studiero. Skolinspektionens nya granskning är nedslående. Den bekräftar Liberalernas oro och slutsatsen av rapporten, som omfattar 400 skolor, är att arbetet för studiero behöver intensifieras. Det är ingen nyhet att skolor saknar en samsyn kring vilka ordningsregler som gäller. Inte heller att lärarna känner sig osäkra i sin roll. Men det är beklagligt att problemen kvarstår. Underlaget visar att brister i ledarskapet på skolan direkt påverkar om skolor lyckas med studieron. När detta inte fungerar blir det som ett lotteri, helt beroende på vilken skola eller i vilket klassrum eleven befinner sig. En politik för ordning och reda samt studiero måste prioriteras. Det är en grundläggande förutsättning för elevernas inlärning. Granskningen fångar vikten av att stärka lärarnas ledarskap i klassrummet. Det illustreras bäst med exemplet där skolledningens fokus är att läraren ska återta sitt mandat i undervisningen. Förra året kom lärarfackets enkät som visade att sex av tio lärare avstår från att ingripa mot stöket av rädsla för att bli anmälda. Redan innan hade Liberalerna krävt att funktionen barn-och elevombudet avvecklas. Regeringen måste växla upp arbetet med översynen, funktionen finns kvar. Kommer skollagen ändras när det gäller personalkränkningar? Lärarnas befogenheter måste förtydligas och skärpas. Ledarskapet i klassrummet måste stärkas på plats. Men redan på lärarutbildningarna vill vi införa lämplighetstest och höja kraven för att bli lärare. Skolmyndigheterna som arbetar utifrån lagar och politiska direktiv måste sluta jaga lärare som ingriper mot stökiga elever. Det är anmärkningsvärt att ingenting av vikt har hänt som underlättar lärarkårens vardag trots att tusentals elever varje dag störs i sin undervisning. 

Detta är också ett arbetsmiljöproblem för Sveriges lärare. Vi vet att alltmer tid går till att åtgärda ordningsstörningar. Ingen ska behöva acceptera en sådan miljö, därför blir rektorernas roll avgörande på varje enskild skola. Skolinspektionen finns och kan utreda såväl ärenden kring mobbning som brister i stöd. Vi har rutiner för att avskilja olämpliga lärare. Ska vi vända kunskapsresultaten, säkra elevers rätt till en trygg skola och en skola med fokus på kunskap krävs studiero. Skötsamma elever och elever som har störst behov av ordning och reda samt för att ta till sig den värdefulla undervisningen drabbas mest när studieron brister. Vi ser också att på skolor där stöket tar över sker en lärarflykt vilket får negativa konsekvenser. Respekten för Sveriges lärare måste återupprättas. Ska vi uppnå detta måste elevers och föräldrars attityd ändras, skollagen ändras och barn-och elevombudet avvecklas. Den har direkt bidragit till att underminera lärarnas status och ställning i skolan.