Budget med magplask

Dubbla budskap undergräver förtroendet för svenska politiker i allmänhet och i förlängningen den svenska demokratin, skriver Christofer Fjellner (M).

christofer fjellner

christofer fjellner

Foto: FREDRIK PERSSON / TT

Debatt2014-10-23 15:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dag presenterades statsbudgeten. Socialdemokraterna gör allt de kan för att bygga trovärdighet kring sin förmåga att ta ansvar för de offentliga finanserna. Det går sådär. Magdalena Anderssons magplask med pratet om tomma lador kan nog inte beskrivas som någon drömstart för en finansminister som vill axla Borgs tunga mantel. Särskilt med tanke på att den nya regeringen väljer att bygga ut bidragsystemen, i stället för att klara överskottsmålet och satsa på reformer för jobb och tillväxt. Och i går gjorde Anderssons socialdemokratiska Europaparlamentariker bildsättningen ännu lite svårare.

Sverige är, oavsett finansministerns misslyckade metaforer, kanske det land i Europa med starkast offentliga finanser. För i de flesta av EU:s medlemsstater är sannerligen ladorna tomma.

Att EU:s medlemsstater nu i samband med beslutet om EU:s budget för 2015 vill hålla hårt i skattepengarna och att även EU, precis som många medlemsländer, måste skära i sin budget förvånar nog ingen. Det är en ansvarsfull linje som alliansregeringen var drivande bakom. Vad som däremot förvånar är att svenska socialdemokrater och miljöpartister i går röstade precis tvärtom. Tillsammans med en majoritet av Europaparlamentet röstade de för att öka EU:s budget och kostnader, på nästan varje område. Mer av dina och mina skattepengar ska rulla i Bryssel, trots snacket om tomma lador.

Detta är en orimlig ståndpunkt hos partier som försöker ge sken av att ta ansvar för Sveriges finanser. Och i den bästa av världar kommer nu regeringen försöka reparera skadan deras Europaparlamentariker orsakat genom att driva en rakt motsatt position i ministerrådet.

Men skadan är allvarligare än den som drabbar bilden av regeringens förmåga att hushålla med våra gemensamma resurser. De skadar Sverige i Europa och synen på demokrati och alla oss politiker.

Gång efter annan ser vi nämligen nu hur regeringspartierna driver en linje i Bryssel för att sedan hävda raka motsatsen på hemmaplan. Vi såg det förra mandatperioden när samma partier agerade just för en högre svensk EU-avgift i Bryssel men sade tvärtom i riksdagen.

Och samma dag som vi röstade om budgeten röstade en majoritet av regeringspartiernas ledamöter emot att godkänna den nya kommissionen, en extrem och farlig linje som Sveriges regering knappast kan stå bakom.

Det hade varit lätt att göra sig lustig över hur Magdalena Andersson säger att det är tomt i ladorna, samtidigt som hennes partikamrater i Europaparlamentet gärna öser mer av skattebetalarnas pengar över Europa. Dubbla budskap, känslan av att politiker säger en sak i högtidstalen hemmavid och gör på ett annat sätt i de politiska församlingar de är valda att representera folket i, undergräver förtroendet för svenska politiker i allmänhet och i förlängningen den svenska demokratin. Det spär på politikerföraktet och är en grogrund för Sverigedemokrater och andra populister att växa ur.

Christofer Fjellner, Europaparlamentariker för moderaterna

Läs mer om