Varje människa har rätt till rörelsefrihet och ska själv kunna styra sin vardag. Därför är det viktigt att kunna bo på en ort och arbeta på en annan. Även om bilen behövs drar god kollektivtrafik sitt strå till stacken och får en region att hänga samman - och människor att mötas.
Var och en ska kunna nå sitt resmål till ett rimligt pris, på en och samma biljett. Tider på dagen då bussarna går halvtomma har Liberalerna därför lagt ett förslag om lågpris för alla. För unga människor vill vi mer. Dagens skolkort gäller bara vardagar till klockan 20 och inte alla har rätt till det. Även andra skolungdomar behöver kunna ta sig till fotboll, ridning och vänner – oavsett om deras föräldrar har god ekonomi eller kan skjutsa.
Att alla ungdomar kan ta sig fram och tillbaka till sina fritidsaktiviteter med kollektivtrafiken främjar miljön och ger jämlikhet och självständighet. Därför har vi lagt ett förslag om 100-lappen -– ett fritidskort för skolungdom som gäller kvällar och helgdagar.
Politik för människor med funktionsnedsättning handlar om frihet. Funktionshindrade som betalar resor till och från daglig verksamhet betalar i dag fullpris för ”vanlig” kollektivtrafik. Trots att det gör stor skillnad för deras frihet att kunna ta bussen vid gott väglag eller på kända sträckor får färdtjänstresenärer ingen rabatt. Detta är ojämlikt. Kostnadsfri kollektivtrafik för den som redan bekostar resor med färdtjänst gör livet enklare, friare och betydligt mer jämlikt. Offentlig miljö, inklusive kollektivtrafik, ska vara till för alla och därför har Liberalerna föreslagit att människor med färdtjänstkort också ska få fria resor med buss och pendel och nu vill vi att den utredning som utlovats snarast genomförs.
Priset är viktigt, men långt från avgörande. Kanske lika viktigt är det att anslutningar är smidiga och tillgängliga, tidtabeller samordnade och att pendlartäta stationer har uppvärmda väntrum med toalett och tillgång till enklare inköp.
Som ett första steg har vi därför lagt ett politiskt förslag om att landstinget ska föra dialog med övriga huvudmän om att inrätta toaletter vid knutpunkterna Örbyhus och Tierps stationer för att på sikt skapa sådana pendlarcentra. Vi vill också satsa på väl belysta cykel- och bilparkeringar och underlätta för den som behöver ta med cykeln på tåg och buss.
Vi måste alla kunna resa med buss och pendel, oavsett årstid och tid på dygnet. Alla hållplatser ska vara väl belysta med regnskydd och möjlighet att sitta ned i väntan på sin buss eller pendel. Allt för att man ska kunna känna sig tryggare. Detta gäller inte minst de skolbarn som i dag tvingas vänta vid vägkanten.
Längs farliga sträckor, framförallt på landsbygden, föreslår Liberalerna att hållplatsen skiljs från vägen eller flyttas och att en ljussignal visar chauffören när någon vill stiga på. Genom att införa signalsystem längs lågtrafikerade sträckor kan resenärer vänta på en tryggare plats och busschaufförer slipper köra in på små vägar där barn leker om ingen ska kliva av eller på bussen. Våra förslag är lagda och nu hoppas vi att förslagen snart blir verklighet.
Trygga bussresor är både en klimatfråga och en jämställdhetsfråga. Vi har därför föreslagit nattstopp på bussar, så att resenärer kan stiga av mellan hållplatser, närmare hemmet. Särskilt på mörka landsvägar kan det vara både otäckt och farligt att promenera längs vägrenen i mörkret.
Alliansen hade därför detta som ett gemensamt vallöfte inför valet 2014 och även de rödgröna har ställt sig positiva till en sådan förbättring, vilket gör att vi tror att sådana nattstopp snart blir människors vardag.
Vi ger oss inte. Kollektivtrafik och hållplatser ska vara tillgängliga för alla. Vår gemensamma trafik ska vara trygg. Bussar och pendeltåg är vardagsfrågor, men för många också en frihetsfråga. Bussen ska komma – till alla som behöver den.
Johanna Norberg
Ledamot i Kollektivtrafiknämnden (L)
Lina Nordquist
Landstingsråd (L)
Lena Lundberg
Liberalernas landstingsgrupp
Janine Bichara
Liberalernas landstingsgrupp
Monica Lundberg
Liberalernas landstingsgrupp