Väg, kontor, bostäder, skola och park – är det så Uppsala ska utveckla Studenternas anrika idrottsplats? Nej, Studenternas IP med hundraåriga anor är och måste förbli en idrottsplats året runt som ett komplement till Stadsträdgården och det södra åstråket.
Vi har följt arbetet med Studenternas IP under flera år och upplevde stor tillfredsställelse när den rådande majoriteten tog beslutet av renodla fotbollsarenan och satsa på en bandyhall på Studenternas.
Men det nuvarande uppdraget till och arbetet inom Sport- och rekreationsfastigheter hotar hela Uppsalabandyns existens. Vad ska vi med en arena på Studenternas IP till när hela vår verksamhet slås i spillror i och med att hälften av isytorna försvinner och evakueringslösning under ombyggnadsperioden saknas? Och var ska allmänhetens åkning och skrinnarna vara någonstans?
Uppsalas bandylag och allmänhetens åkning har sedan 2006 tillgång till tre fullstora bandyplaner och en mindre utebana. Detta motsvarade behoven då, men sedan dess har Uppsala växt med cirka 20 000 innevånare. Den kommande femtioårsperioden kan Uppsala dessutom förväntas växa med ytterligare 100 000 innevånare.
Vi är mycket bekymrade efter att tagit del av Sport- och rekreationsfastigheters delrapportering om Studenternas IP till Kommunstyrelsen daterad 18 februari. Rapporten anger felaktigt att bandyns synpunkter beaktats. Den saknar analys av brukarbehov för bandy, skrinnare och allmänhetens åkning och den saknar lösningar på vart dessa brukare ska evakueras under ombyggnadsperioden.
Vi motsätter oss starkt att Studenternas anrika idrottsplats förstörs och dess användning förfelas med väg, kontor, bostäder, skola och park. Studenternas IP bör utvecklas med tanke på den stora planerade tillväxten av boende i Kungsängen, Ulleråker och Rosendal. Rätt utnyttjad rymmer Studenternas IP utöver fotbollsarenan såväl en bandyhall som utomhus-isbanor för aktuella behov.
Vi vill därför tydliggöra våra ståndpunkter:
Studenternas IP måste, precis som i dag, innehålla två fullstora bandybanor och en mindre isyta som omväxlande kan användas för åkning utan klubba eller för skrinnare tillsammans med den stora bandybanan (full skrinnarbana).
En av de fullstora banorna bör byggas som en bandyhall med minst 3 500 åskådarplatser.
Brukarnas behov och perspektiv måste i fortsättningen finnas med i allt arbete som görs.
Det måste finnas en fungerande lösning för alla brukare av isbanorna under ombyggnadsperioden (jämför fotbollens flytt till Löten).
Uppsalabandyn består av nio bandyföreningar som har cirka tusen utövare. Vi har två elitlag – Sirius Bandy i Elitserien och UNIK Bandy i Allsvenskan. Uppsala BoIS driver med stor framgång en blomstrande flickverksamhet. Ungdomsverksamheten i Danmark, Sirius, UNIK och Uppsala BoIS är i stark tillväxt.
BandyKul är Sveriges och världens största bandyskola med nära 500 deltagare. Fem bussar hämtar barnen vid närmare trettio skolor. Andelen flickor i verksamheten är nu cirka trettio procent och ökar stadigt.
Den första Studenternas IP byggdes 1909. Drygt femtio år senare, 1961, anlades konstisbanan som senare utökade till två fullstora planer och en liten bana Nu, drygt femtio år senare står vi inför nästa stora ombyggnad och modernisering av Studenternas. Bygg då för framtiden. På Studenternas IP ryms en fotbollsarena, en bandyhall och en och en halv fullstor utebana för bandy, skrinnare, allmänhetens åkning och isracing.
Vi uppmanar politiker och tjänstemän att bevara och utveckla Studenternas som en unik idrottsanläggning. Investera för de kommande femtio åren och skapa Nya Studenternas precis som man gjorde 1909 och 1961.
Lars Ferngren, ordförande i Alliansen för Bandyhallar i Uppsala