Sandvik Coromant, Forsmarks Kraftgrupp, Svensk Kärnbränslehantering och Företag i samverkan representerar ett stort antal företag och tusentals medarbetare med familjer som har behov av att resa till och från sitt arbete med olika färdmedel.
Väg 288 i Uppland är central för våra företag. Den används av medarbetare, deras familjer, leverantörer och samarbetspartners. Säkerhet är alltid prioriterat och resor till arbetet utgör en daglig arbetsmiljörisk. Vi vill därför understryka hur viktigt det är för våra verksamheter att utbyggnationen av väg 288 slutförs på ett trafiksäkert sätt. Om det samtidigt också minskar pendlingstider, underlättar det både för företag, medarbetare och med största sannolikhet även framtida rekrytering.
Alla som har åkt väg 288 vet att den har många och låga hastighetsbegränsningar. Olika fordonsslag samsas på en tvåfilig väg där möjligheterna till omkörningar är begränsade. Körfilerna är förhållandevis smala filer, inte minst vintertid. Antalet allvarliga olyckor är också förhållandevis stort.
Nu har utbyggnaden av väg 288 kommit så långt som till Alunda, vilket är väldigt positivt. Fortsättningen mot Gimo pågår just nu och ska vara klar i slutet av år 2017.
Alla som trafikerar vägen kan nog intyga att den är säkrare och att det är betydligt smidigare att pendla mellan Alunda och Uppsala. Nu återstår alltså den sista sträckan mellan Gimo och Östhammar för att vägen ska bli fullt utbyggd, trygg och effektiv.
Trafikverket har genomfört en studie där huvudalternativet tycks vara en fortsatt tvåfilig väg med en hastighetsbegränsning om 80 kilometer i timmen. Vi tycker att det är beklagligt, både utifrån ett säkerhets- och framkomlighetsperspektiv.
När man nu fullföljer utbyggnaden, vore det rimligt att ha förbättrad framkomlighet och trafiksäkerhet som högsta prioritet. Det talar för en lösning med vajerräcken och omkörningsfiler.
Den genomförda utbyggnaden med just vajerräcken och omkörningsfiler mellan Hov och Alunda visar redan på positiva effekter i Alunda. Intresset för att bygga bostäder och att flytta till Alunda ökar, liksom fastighetspriserna. Restiden mellan Alunda och Uppsala är nu cirka 25 minuter. Men även övriga delar av Östhammars kommun behöver också en utvecklad infrastruktur för att underlätta resande till arbetsplatser i bland annat Gimo, Forsmark och Östhammar. En fullt utbyggd väg 288 skapar också möjligheter för ett ökat bostadsbyggande i alla tätorterna i kommunen.
Många kommuner i Uppsala län har spårbunden trafik eller motorvägar - Tierp, Älvkarleby, Enköping, Knivsta och Uppsala. Vi inser att det inte är aktuellt i Östhammars kommun, men behovet av trafiksäker infrastruktur är stort även här.
Inpendlingen från övriga länet är betydande och vi behöver fortsatt levande orter och en landsbygd där det är attraktivt att bosätta sig.
Vi hoppas att den fortsatta processen där dialogen förs mellan Östhammars kommun, Landstinget I Uppsala län, Regionförbundet Uppsala län och Trafikverket leder till att hela Östhammars kommun kan dra nytta av säkrare och bättre infrastruktur på väg till skolan, jobbet eller hemmet.
Vi ser också att frågan är av central betydelse för utvecklingen av Östhammars kommun och Norduppland.
Eva Halldén, vd Forsmarks Kraftgrupp
Christopher Eckerberg, vd Svensk Kärnbränslehantering
Roland Lindgren, ordförande Företag i samverkan
Yngve Krantz, platschef Sandvik Coromant Gimo