Bygg wakeboardbanan

En wakeboardbana i Fyrisån skulle öka Uppsalas sociala hållbarhet, skriver Mia Nordström (C), Henrik Ottosson (FP), Louise Bill (M) och Ian Engblom (KD).

Rätt plats. En wakeboardbana i Fyrisån i avsnittet mellan Skolgatan och Eddaspången leder till en expansion av stadskärnan, skriver Mia Nordström (C), Henrik Ottosson (FP), Louise Bill (M) och Ian Engblom (KD).

Rätt plats. En wakeboardbana i Fyrisån i avsnittet mellan Skolgatan och Eddaspången leder till en expansion av stadskärnan, skriver Mia Nordström (C), Henrik Ottosson (FP), Louise Bill (M) och Ian Engblom (KD).

Foto: Michaela Hasanovic

DEBATT2015-04-19 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter en votering som slutade 6-5 mellan den rödgröna majoriteten och alliansoppositionen på Gatu- och Samhällsmiljönämndens möte den 8 april avstyrkte de rödgröna partierna bygglovet för en Wakeboardbana i Fyrisån. Det var alltså inte en enad nämnd som stod bakom beslutet utan det var en kompromiss mellan Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Oppositionen under ledning av Centerpartiet anser att beslutet är mycket olyckligt. En wakeboardbana skulle göra centrala Uppsala och årummet till en mer attraktiv plats. Våra barn- och ungdomar skulle få möjlighet till en ny och fysiskt krävande fritidssysselsättning på sommarhalvåret. I dag saknas det motsvarande möjligheter. Den plats som föreslagits skulle därutöver främja kontakten mellan olika kategorier av uppsalabor.

Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna är positiva till en wakeboardbana samtidigt som den behöver planeras väl med avseende på det gemensamma årummet; parkering, renhållning och andra faciliteter. De sammanvägda synpunkterna från närliggande verksamheter och boende bör också noga tas i beaktande. Tillstånd bör ges för en kortare tidsperiod med en efterföljande gemensam utvärdering.

Det är naturligt att vara bekymrad för det man inte vet något om. Wakeboard är en liten men växande sport. En wakeboardbana som drivs med el är väldigt tyst och miljövänlig eftersom man inte behöver åka efter en bensindriven båt. En eldriven kabelbana möjliggör också för alla ungdomar att pröva på och utöva sporten, inte bara de som har tillgång till en stor motorbåt.

På liknande anläggningar i Arlanda och Fagersta finns en välskött verksamhet som drivs av eldsjälar. De har en eller ett fåtal tävlingar per år och ofta under två korta dagar på en helg. Resten av sommarsäsongen gör verksamheten inte något större väsen av sig. Det går också bra att hyra utrustning. Att åka några timmar eller en dag kostar inte mer än att hyra en tennisbana eller att gå på gym.

Yngre generationer är också väldigt positiva till initiativet i sociala medier, med 11 000 ”likes” på Instagram och 1 500 på Facebook. Sociala medier ger nya kanaler för demokratin som vi politiker behöver ta till oss för en rättvis och faktabaserad dialog med Uppsalas invånare.

Så varför ställer vi oss positiva till en wakeboardbana i den föreslagna delen av Fyrisån? En stad av Uppsalas mått behöver en levande stadskärna, och med alla nya uppsalabor som tillkommer är det naturligt att stadskärnan också expanderar. Denna expansion bör ske längs stadsstråk som kan omvandlas från arbetsplats- eller bostadsområden till blandade stadsdelar med mer liv och rörelse.

Att låsa fast de centrumnära stadsdelarna till hur de idag ser ut och upplevs riskerar att strypa tillgången till Uppsala centrum för många uppsalabor. Det blir en plats enbart för dem som i dag bor i stadskärnan och dess omnejd. Vi inom Alliansen vill inte se en sådan stadsutveckling. I takt med att Uppsala växer vill vi också se att stadskärnan växer, och speciellt längs stråk som är attraktiva. Fyrisån är ett sådant stråk.

En placering av wakeboardbanan i avsnittet mellan Skolgatan och Eddaspången leder till en expansion av stadskärnan. Förutom att underlaget för affärsverksamheter i området förbättras skulle den tillföra nya värden i form av ökat socialt samspel mellan grupper som normalt inte växelverkar. Det har visats i forskningsstudier att stadsmiljöer som erbjuder olika former av platser där boende och icke-boende möts är stadsdelar som främjar ökad social blandning och minskad segregation. En wakeboardpark i det aktuella avsnittet skulle bli en sådan mötesplats som bidrar till social hållbarhet.

För att skapa en social hållbarhet i en snabbt växande stad behövs en mångfald och myller av olika initiativ i centrum. Vi behöver snarare fler och inte färre initiativ!

Låt oss våga pröva och säg ja till en wakeboardbana i samklang med en hållbar stadsutveckling!

Mia Nordström (C), 2:e vice ordförande Gatu- och samhällsmiljönämnden

Henrik Ottosson (FP), ersättare Gatu- och samhällsmiljönämnden

Louise Bill (M), ledamot Gatu- och samhällsmiljönämnden

Ian Engblom (KD), ledamot Gatu- och samhällsmiljönämnden

Läs mer om