De senaste veckornas mediala rapportering om våldtäkterna i hemtjänsten i Uppsala kommun sätter ännu en gång ljuset på det akuta behovet av en kraftsamling inom äldreomsorgen. Behovet av äldreomsorg ökar och arbetskraften kommer inte att räcka till framöver. I kombination med stora kvalitetsbrister, som inte minst coronakrisen blottade, är äldreomsorgen en tickande bomb.
Det finns stora behov av resursförstärkning och kvalitetsåtgärder inom äldreomsorgen, något vi centerpartister både har skrivit om (UNT, 26/8-23) och drivit i kommunfullmäktige och äldrenämnden. De våldtäkter som har skett inom hemtjänsten i Uppsala är helt oacceptabla och nu kräver vi en extern oberoende granskning av hemtjänsten. Vi vill se en total genomlysning av organisationsstruktur, organisationskultur samt ledning och styrning. Man måste kunna lita på hemtjänsten som en del av samhällskontraktet. Vi politiker är ytterst ansvariga och vi behöver en oberoende granskning för att kunna ta vårt ansvar.
Men det kommer inte att räcka med genomlysning av hemtjänsten, problemen inom äldreomsorgen är utbredda. I socialtjänstlagen står det att omsorg av äldre ska inriktas på ett värdigt liv och välbefinnande. Dessvärre är verkligheten på många särskilda boenden allt annat än värdigt. I bästa fall hinner personalen med att göra det mest grundläggande, som att sköta hygien och servera mat.
Det finns stora behov av förebyggande insatser inom äldreomsorgen för att bryta ensamheten, öka livskvalitén och minska vårdbehovet. Men med dagens förutsättningar är det mest en utopi. Självklart finns det brukare som är nöjda med sina särskilda boenden eller hemtjänst, och enheter som är välfungerande. Men på systemnivå är kvalitetsbristerna för stora.
Huvudproblemet är att äldreomsorgen är en resursmässigt eftersatt och undervärderad del av samhället. I Sverige har äldreomsorgspersonal låg status och problematiska arbetsförhållanden. Det är ett underbetalt och tungt arbete och sjukskrivningar och arbetsskador är vanligare än inom de flesta yrken. De kvalifikationer som krävs för arbetet är ofta underskattade och många har otrygga anställningar. Dessutom har resurserna till äldreomsorgen stramats åt sedan flera decennier, vilket har lett till att personalens arbetssituation har försämrats ytterligare.
Samtidigt ökar behovet av äldreomsorg. Andelen 85-åringar kommer att fördubblas de närmaste åren medan den arbetsföra delen av befolkningen minskar. Detta medför en demografisk utmaning för hela välfärden, och särskilt för äldreomsorgen, där personalbehoven redan är som störst.
Det är dags för regeringen att kliva fram nu och göra sin del genom att skapa långsiktiga förutsättningar för att kommunerna ska kunna möta de ökande behoven inom äldreomsorgen. Det behövs stora resursförstärkningar och ny lagstiftning för att öka kvalitet och jämlikhet i vård och omsorg. Men även Uppsala kommun måste ta sitt ansvar.
Uppsala tillhör bland de sämsta 25 procenten av alla Sveriges kommuner när brukarna betygsätter hemtjänsten. Vad gäller kategorin brukarbedömning för särskilt boende klarar sig Uppsala med nöd och näppe in i de mittersta 50 procenten för 2023, efter att ha legat i de understa 25 procenten tidigare.
Vi har många fantastiska medarbetare som gör ovärderliga insatser, men de har inte alltid de bästa förutsättningarna. Från Centerpartiet har vi flera reformförslag för att stärka kvalitén inom äldreomsorgen:
- Vi vill ha en trygghetsgaranti inom hemtjänsten där varje brukar få träffa max 8 personer
- Vi vill inrätta ett Kliniskt kompetenscentrum inom omsorgen för att kraftig öka omsorgspersonalens kompetens
- Vi vill införa ett maxtak på 30 medarbetare per chef för att stärka chefernas förutsättningar att leda
- Vi vill att kommunen anställer egna dietister för att minska undernäringen hos våra äldre
- Vi vill öka takten i det förebyggande arbetet
Läget är så pass allvarligt att det behövs ett krafttag inom äldreomsorgen. Vi kommer att fortsätta kämpa så att alla våra äldre får ett värdigt åldrande.