För den som genuint prioriterar miljöfrågor spelar det ingen roll vilket parti som först lagt förslagen. Däremot är det viktigt att ha klart för sig vilka reformer som faktiskt också givit positiva effekter. Annars kan vi aldrig veta hur politiken bäst kan drivas vidare ytterligare.
Den relativt snabba utbyggnaden av vindkraften vi sett sedan 2005 är i första hand ett resultat av elcertifikatsystemet som infördes under S-regeringen 2002–2006, med stöd av C, MP och V, och som Centerpartiet förtjänstfullt sedan såg till att bevara, även efter regeringsskiftet 2006. Att C i höstas stöttade den rödgröna regeringens proposition att förstärka elcertifikaten var också ypperligt. Men däremot är det nu en nackdel att C så snabbt accepterat en sänkning av effektskatten på kärnkraft, då det begränsat handlingsutrymmet.
Men självfallet fortsätter MP att inom energikommissionen agera för att få till stånd en bred överenskommelse för 100 procent förnybart.
Det stämmer att flera av de reformer som den rödgröna regeringen nu genomför har funnits färdiga att hämta från tidigare utredningar. Centerpartiets gröna framgångar i alliansregeringen bestod i att utredningar tillsattes, även om man sedan inte lyckades förmå de övriga allianspartierna att ställa sig bakom att förslagen omvandlades till propositioner och riksdagsbeslut.
I och med att allianspartierna nu lägger separata budgetförslag hoppas jag att Centerpartiet tar fasta på de reformer och förstärkningar som den rödgröna regeringen fått på plats sedan regeringsskiftet och ansluter till dessa:
Ett nytt investeringsstöd till kommuner som vill genomföra klimatsmarta investeringar.
Världens största bidrag per capita till FN:s gröna fond.
Historiskt stort ekonomiskt stöd till naturvårdsinsatser.
En kraftig utökning av resurserna till järnvägsunderhåll.
Budgetförstärkning för investeringsbidrag för hushåll som vill installera solceller.
Det är ett faktum att enbart två av riksdagens 16 miljökvalitetsmål kommer att uppnås till 2020.
Ytterligare kraftfull miljöpolitik måste därför till. Men det hindrar inte att vi gläds åt varje beslut som leder i rätt riktning. Tvärt om är det enbart genom att se de positiva steg som tas, som vi kan mäkta med att gå vidare.
Niclas Malmberg, riksdagsledamot (MP)