Högre hastigheter i ett rum som respektfullt ska delas av gående, cyklister, bilister och dessutom kollektivtrafiken innebär inte ökad trafiksäkerhet.
Björn Engströms perspektiv (UNT Debatt 26/4) är tyvärr ensidigt och är ett tydligt uttryck för ett särintresse.
Som politiker är vårt ansvar att se till helheter och väga olika invånares intressen mot varandra och förhoppningsvis landa i kloka ställningstaganden. Flera av dem som driver verksamheter längs gatan vittnar redan om allt större problem.
Östra Ågatan är en del av stadens finrum som ska vara så attraktivt och tryggt som möjligt. I det rummet ska alla visa stor hänsyn till varandra för att olika trafikslag ska kunna samsas så bra som möjligt samt för att undvika olyckor. Det är därför vi föreslår att området ska vara gångfartsområde. Det innebär då att den problematik med bilar som kör för fort i ett så känsligt område också begränsas. Det är positivt för både fotgängare och cyklister.
Engstöms kommentar om att kafé- och utelivet inte störs av snabbare cyklister visar på ett begränsat perspektiv.
Föga förvånande då han företräder en intresseorganisation. Vårt fokus som politiker är att minimera skaderisker för både gående och cyklister. Högre farter hos cyklister i ett område där gående rör sig över cykelbanan ökar självklart riskerna för olyckor, inte minst för barn. Något vi även påtalat att Innerstadsstrategin negligerat.
Vi har inte sagt att försäljningen i butiker och på serveringsställen skulle minska på grund av snabbt cyklande personer på Östra Ågatan. Vi skrev att det förfulande markarbetet som genomförts under byggtiden självklart påverkade försäljningen under härliga vårdagar, parallellt med ett slöseri på 1 000 000 av våra skattekronor.
Centerpartiet har en stolt historia av satsningar på att utveckla hela Uppsala kommun till det bättre. Det innebär att vi inte ensidigt ser till cykeln som färdmedel. Att även bilar har begränsad tillgång till det centrala rummet är viktigt, både för färdtjänstverksamheten för funktionshindrade, och inte minst för alla hantverkare och företagare som ständigt rör sig runt om i vår stad för att samhället ska utvecklas. Bilister som kan undvika att köra i centrum väljer att göra det då framkomligheten är dålig, vilket också är positivt då rummet delas av många trafikslag.
Man kan ha många synpunkter på gångfartsområdet på Dragarbrunnsgatan, men det är ett offentligt rum med mycket få olyckstillbud eftersom alla som rör sig där är väl medvetna om att det är ett delat rum där man gör klokt i att visa respekt för varandra.
Om Östra Ågatan, Västra Ågatan och Drottninggatan blir gångfartsområden så kommer självklart de gående också kunna röra sig över hela gaturummet på samma sätt som på Dragarbrunnsgatan.
Västra Ågatan är en viktig bilväg för alla som av olika skäl behöver köra bil i centrum. Här är det Övre Slottsgatan, Västra Ågatan och Kungsgatan som har centrala uppgifter för bilars framkomlighet. Vi tycker att det är viktigt att city ska vara tillgängligt för utryckningsfordon, funktionshindrade, hantverkare och att även de som bor i centrala Uppsala ska kunna ta bilen för att genomföra resor där det fordonsslaget lämpar sig bäst.
Centerpartiet fortsätter att arbeta för att Uppsala utvecklas till Sveriges bästa cykelkommun. Det innebär dock inte att vi kraftigt motarbetar bilen då den i vissa fall utgör ett bra och nödvändigt trafikslag för vissa uppgifter. Politik handlar bland annat om att väga olika intressen mot varandra och vi anser att vi klarar av den avvägningen på ett bra sätt. Som seriösa politiker kan vi inte böja oss för fanatism. Det inkluderar cykelfanatism.
Stefan Hanna, kommunalråd (C)
Mia Nordström, vice ordförande gatu- och samhällsmiljönämnden (C)
Simon Öhlmér, gatu- och samhällsmiljönämnden (C)