Dags att anställa fler arbetsterapeuter

Dags se arbetsterapeuter som självklar del i alla verksamheter. Vi stöttar människor att göra det alla förväntas klara, skriver Katarina Rydberg.

Katarina Rydberg

Katarina Rydberg

Foto: Privat

Debatt2019-10-26 12:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Politiker, tjänstemän och chefer: Det är dags att det blir verkstad av uttalanden om förståelsen av behovet av arbetsterapeuter inom primärvården och inom andra verksamheter.

Vi väntar och väntar på att beslut ska tas, äntligen kommer det kanske arbetsterapeuttjänster. Vi från Sveriges Arbetsterapeuter i Uppsala län undrar vad man väntar på? Vi förstår att det är ett ekonomiskt ansträngt läge, men har vi inte väntat nog?

Fungerar vården tillfredsställande i dag? Blir patienterna friska och återfår sina förmågor efter skada, sjukdom eller livslång funktionsnedsättning? Kan det vara så att vården behöver breddas så även arbetsterapeutiska insatser kommer patienterna till godo? 

Om vi nu ska arbeta personcentrerat med våra patienter, är det då inte rimligt att ge även den behandling och rehabilitering som arbetsterapeuter kan ge? Kan det vara så att det behövs andra insatser än de som ges i dag?

Vad är det då vi arbetsterapeuter gör? Vi förskriver rullstolar för de som inte klarar av att gå, vi tillverkar och provar ut en ortos när du skadat din hand. Vi diskuterar tillsammans med patienter hur de kan lägga upp sin vecka, så ork och de aktiviteter de måste utföra är kompatibla, hur mycket orkar just den här personen att göra med den energimängd som finns. 

Vi hjälper till att skapa morgon- och kvällsrutiner, för dem som inte klarar av att göra det själva, och vi följer upp och anpassar dessa när det behövs.

Vi provar ut hjälpmedel när du opererat dig och har svårt att klara dig i hemmet. Vi gör bostadsanpassningar om du på grund av funktionsnedsättning inte kommer in i ditt hus på grund av trappor, eller inte klarar av att laga mat för du glömmer spisen på. Om våra patienter har svårt att minnas att betala räkningar, ta sin medicin, äta på rätt tid så hjälper vi till att träna strategier och prova ut och förskriva hjälpmedel så patienterna kan klara av aktiviteterna självständigt. 

Vi arbetar också förebyggande så personer inte behöver drabbas av utmattning eller depression eller ger möjlighet att återhämta sig genom att vi hjälper till att se över och anpassa vardagen och vardagslivets behov av nya strategier.

Även i skolan kan vi hjälpa till att arbeta förebyggande så att barn och ungdomar får ytterligare stöd och möjlighet att klara skolan med hjälp av energibesparande åtgärder, struktur, planering, aktivitetsbalans och hjälpmedel. Vi hjälper patienterna att klara sig så självständigt de önskar. 

Det dags att se arbetsterapeuter som en självklar del i alla verksamheter, eftersom vi stöttar människor att göra de saker som alla i samhället förväntas klara av.

Nu är det dags att anställa fler arbetsterapeuter!