Dags att gå med i Nato

I i fredags släpptes ambassadör Krister Bringéus utredning som är ett resultat av försvarsuppgörelsen mellan regeringen och Kristdemokraterna, Moderaterna och Centern. Krister Bringéus har analyserat Sveriges internationella samarbeten inom försvars- och säkerhetspolitik, däribland NATO.

Nytt säkerhetsläge. Den naturliga slutsatsen är att också Sverige går med i Nato, skriver Mikael Oscarson.

Nytt säkerhetsläge. Den naturliga slutsatsen är att också Sverige går med i Nato, skriver Mikael Oscarson.

Foto: Tomas Lundin

Debatt2016-09-11 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är en bra utredning som tar död på en rad myter och läggar fram fakta om vad ett medlemskap i Nato skulle innebära. Bland annat avfärdas iden att kärnvapen skulle placeras ut i Sverige.

Vad rapporten kommer fram till är bland annat ”att Sverige med stor sannolikhet redan på ett tidigt stadium skulle dras in i en eventuell rysk-baltisk militär konflikt”. Samt att den mest påtagliga effekten med ett NATO-medlemskap skulle bli att osäkerheten för hur Sverige kommer att agera i en kris undanröjs, ”Den gemensamma konfliktavhållande förmågan skulle, av allt att döma, därigenom öka”.

Detta kontrasterar mot regeringens hållning som sedan 2014 varit, att ”alliansfriheten tjänar oss väl”. Regeringens hållning är alltså inte bara oansvarig, utan också en direkt fara för regionens säkerhet.

Steg för steg har den säkerhetspolitiska situationen i Europa försämrats. Den ryska aggressionen mot Ukraina utmanar säkerhetsordningen i Europa. Både konflikten i Georgien 2008 och den nu pågående aggressionen mot Ukraina visar att Ryssland är beredd att använda militära medel för att nå sina politiska mål.

Ryssland har visat förmåga att utan förvarning snabbt kraftsamla och genomföra komplexa operationer i sitt närområde. Vidare kan vi också konstatera att Ryssland återigen börjat använda sig av kärnvapenretorik.

Som en direkt konsekvens av detta ökar nu den militära övnings- och underrättelseverksamheten i Östersjöregionen. Samtidigt uppträder rysk militär allt mer utmanande i Sveriges närområde. Där Ryssland bland annat övat anfall med kärnvapen mot Sverige och vid upprepade tillfällen agerat på ett både aggressivt och ansvarslöst sätt i direkt anslutning till Svenskt luftrum.

För närvarande finns inget direkt militärt hot mot Sverige. Detta får dock inte invagga oss i tron att vi är vaccinerade för all evighet mot konflikter och krig.

Vi måste ha ett försvar som fungerar och kan ge skydd mot yttre hot. Sverige kan bli angripet. Arméchefen Anders Brännström utryckte det så här i början på året: Sverige kan vara i krig om några år

Med detta som bakgrund tål det att påminna om att Ryssland satsar 5000 miljarder kronor enbart på materiell förnyelse fram till år 2020. Då kommer 70 procent av ryska krigsmaktens materiel vara helt ny eller kraftigt moderniserad. Om samma år skriver Bringéus rapport om svenskt försvar ”Ett problem som tillkommer efter 2020 är att flera nyckelsystem – inom samtliga vapenslag – succesivt behöver bytas ut eller moderniseras”.

Detta gör att behovet av militära resursförstärkningar aktualiseras, men också det militära samarbetet i Östersjöregionen och inom NATO. Att som idag vara beroende av NATO:s välvilja, att vid en kris komma oss till undsättning, är bara ett märkligt resonemang, när vi kan få en solidaritetsgaranti genom artikel 5. Vidare borde det ligga i varje svensk regerings intresse att faktiskt få rösträtt i varje beslutsfattande församling som berör Sverige – NATO är en sådan församling.

Att stå ensam i dessa tider destabiliserar och försvagar Sverige. Men, vad som är än värre är att vi inte bara riskerar vår egen säkerhet - utan hela Östersjöregionens säkerhet.

Den som har tillgång till Gotland, har tillgång till hela Östersjön. Med dagens vapensystem kan ett land effektivt förhindra nyttjandet av hela det mellansvenska och sydsvenska luftrummet – alltså den väg NATO skulle behöva nyttja för att undsätta Baltikum i en annalkande kris. Skulle Ryssland således vilja flytta sin västliga gräns västerut för att återigen omfatta Baltikum, är första steget att skaffa sig fri tillgång till Gotland.

Således, är det tvärt emot vad utrikesminister Margot Wallström vill påskina i senaste utrikesdeklarationen – ”Vår militära alliansfrihet tjänar oss väl och bidrar till stabilitet och säkerhet i norra Europa.”, i stället så att avsaknaden av allierade skapar ett säkerhetsvakuum i regionen. Som både kan komma att skada Sverige och svenska intressen, men också andra länders säkerhet.

Krister Bringéus utredning bör blir startskottet för en omfattade debatt som bör involvera hela svenska folket. Det är dags att lyfta blicken och inse att den bild omvärlden idag tecknar ser fullständigt annorlunda ut.

Kristdemokraternas uppfattning är att Krister Bringéus utredning tydliggör att regeringen nu måste inse att det är hög tid att teckna försäkringen innan det är för sent, alltså ansöka om ett fullvärdigt medlemskap i NATO. Ett svenskt medlemskap i NATO skulle stärka tryggheten för Sverige och vår omvärld.

Mikael Oscarson

Riksdagsledamot (KD) och försvarspolitisk talesperson

Läs mer om