Dags att införa köttskatt

Om vi följer principen att förorenaren betalar så blir konsekvensen att vi bör införa en köttskatt, skriver Oscar Matti, Lovisa Höök och Nathalie Burén.

Oscar Matti.

Oscar Matti.

Foto:

Debatt2016-06-16 13:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Få förnekar idag att människans aktiviteter orsakar klimatförändringar. Köttkonsumtionen står för en stor del av vår klimatpåverkan, men ändå äter vi glatt kött utan att betala en enda krona för att kompensera för det. Det är hög tid att en köttskatt införs.

Skälen är glasklara. Enligt Livsmedelsverket orsakas omkring 15 procent av de globala utsläppen av animalieproduktion. Sådana siffror beror förstås på vad och hur man räknar, men klart är att det är en betydande del. Boskapens matsmältning medför stora utsläpp av metangas och för att producera foder åt djuren krävs enorma landytor, ytor där man annars skulle kunna odla mat direkt till människor eller låta skog växa. För att producera mat till en vegan krävs bara en trettondel av vattnet och en artondel av ytan som krävs för att föda en köttätare. Flödena av kväve och fosfor som uppkommer i produktionen av animaliska livsmedel orsakar övergödning av Östersjön och utsläppen av lustgas i samband med processen bidrar starkt till växthuseffekten.

Om jordens medeltemperatur ökar med mer än två grader över förindustriell temperatur kommer utvecklingen att bli fasansfull. För att detta inte ska ske måste utsläppen minska till cirka 1 ton koldioxidekvivalenter per person och år, vilket kan jämföras med att svenskars utsläpp idag uppgår till motsvarande omkring 10 ton koldioxid per person och år.

LUF är för polluter pays-principen, som innebär att den som skadar klimatet också får betala för det. Därför bör köttskatten utgå från hur stor dess klimatpåverkan är. Olika sorters kött skulle på så sätt beskattas olika mycket, för att kompensera för dess ökning av växthuseffekten. Nivån skulle få grunda sig i en uppskattning av hur stora utsläpp som orsakas av respektive köttsort. En sådan bedömning är forskare bättre lämpade att ta fram än politiker.

Skulle då människor inte bara köpa kött utländskt kött om vi lade höga skatter på det svenska? Jo, om skatten lades på producenterna skulle det nog bli så. Därför föreslår vi att skatten läggs på konsumenterna, så att även utländskt kött beskattas. Ekonomiskt ger det ändå ungefär samma effekt för köpare och säljare.

Självklart kan man argumentera för att det mest rimliga vore att beskatta alla produkter som skadar miljön så att skatten skulle kompensera de negativa miljöeffekterna. Det skulle dock bli väldigt komplicerat och tidskrävande att räkna på de externa effekterna för varje enskild produkt. Köttkonsumtionens klimatpåverkan finns det redan i dagsläget mycket forskning på, och eftersom just köttet är en av de absolut största miljöbovarna skulle köttskatt vara en rimlig början.

Alla är dock inte med på tåget. Maria Weimer och Birgitta Ohlsson (L) argumenterade i Aftonbladet 16 maj mot köttskatt. De menar att märkning av produkter efter miljönytta vore bättre, och att svenskt gräsbeteskött har positiva miljöeffekter. Betande djur håller landskapen öppna, men det påverkar knappast klimatet positivt. Idisslare släpper ut mer metan än andra djur, och skog producerar mer syre än öppna landskap. Att hålla landskapet öppet är därför främst önskvärt ur ett rent estetiskt perspektiv. Dessutom är de djur som krävs för att hålla landskapet öppet betydligt färre än de som behövs för att upprätthålla dagens köttkonsumtion.

Konsumentmakt och märkning av produkter efter miljönytta räcker inte för att ersätta en skatt. Så resonerar vi inte när det gäller olja och kol. Få skulle argumentera mot miljöskatter på dessa saker för att "vi inte vill använda statliga pekpinnar".

Dagens klimatpolitik lägger främst fokus vid transporter och energiförsörjning. Att ifrågasätta människors matvanor är mycket mer känsligt, men lika nödvändigt. Vi förstår att det är jobbigt att driva obekväma och radikala lösningar, men det är därför LUF finns!

Det är dags att ta initiativet i klimatpolitiken. Det är dags att liberaler tar på sig ledartröjan och driver även de frågor som är obekväma, det är nödvändigt för att rädda klimatet. Någon måste vara först. Det är dags att Sverige inför en köttskatt!

Oscar Matti

Ordförande för Liberala studenter Uppsala

Lovisa Höök

Liberala ungdomsförbundet i Uppsala län

Nathalie Burén

Liberala ungdomsförbundet i Uppsala län

Läs mer om