Nyligen lade finansminister Magdalena Andersson fram ett förslag på att förstärka arbetet mot arbetskriminalitet. Byggföretagen välkomnar förslagen och inte minst att frågan äntligen är uppe på allra högsta politiska nivå. Men det räcker inte. Ska vi komma åt de kriminella krävs ytterligare åtgärder.
Kriminaliteten finns i hela samhället. Även i byggbranschen finns larm om problem i byggprocessens olika led. Upphandlare och konsumenter som vill hålla nere sina kostnader väljer för ofta låga priser - utan att kontrollera om rådande lagar och regler följs.
De senaste åren har Byggföretagen arbetat aktivt för att mota bort kriminaliteten och stärka konkurrenskraften för de sunda företagen. Tillsammans med fack, myndigheter och näringsliv har vi samordnat projektet Sund konkurrens & Schyssta byggen för att stävja den osunda konkurrensen. Tillsammans har vi gett konkreta tips hur man kontrollerar entreprenörer och håller sin verksamhet och köp av byggtjänster fri från fusk.
För beställare ska det vara enkelt att göra rätt. Nyligen lanserade vi därför söktjänsten schysstabyggare.se - en samlingssajt där alla som vill anlita en schysst byggare kan hitta företag som har kollektivavtal, följer lagar och regler samtidigt som de lever upp till Byggföretagens medlemskriterier.
Vi i byggbranschen kan göra mycket, men ska vi komma till rätta med arbetskriminaliteten behöver vi politikernas hjälp. En sådan konkret åtgärd är att ytterligare förstärka myndigheternas arbetsplatskontroller. Svenska myndigheter måste helt enkelt intensifiera sitt arbete med att hitta aktörer som struntar i lagar och regler.
Än viktigare är att ge myndigheter, kommuner och arbetslöshetskassor möjlighet att utbyta information. ”Om man inte löser hur myndigheterna kan tipsa varandra och berätta vad de ser för varandra i större omfattning så blir det andra bara ett spel för galleriet. Man måste lösa den här delen” konstaterade nyligen Pia Bergman, Skatteverkets expert på ekonomisk brottslighet. Därför är Byggföretagens starka förhoppning att den utredning i frågan som nyligen sjösattes lägger ett konkreta förslag på lagändring när den presenteras i juni nästa år. Allt annat vore en stor besvikelse.
Att tränga bort de företag som inte sköter sig och att styra affärerna mot de schyssta byggföretagen är en ödesfråga för hela byggsektorn och en förutsättning för en attraktiv, sund och säker bransch. Mycket är gjort, men mer behöver göras. Bara så ser vi till att Sverige byggs av schyssta byggare.