Bostadsfrågorna är en av vår tids stora utmaningar. Därför är det glädjande att Byggnads ordförande Johan Lindholm engagerar sig i frågan, och också att vi som arbetsgivare kan finna en gemensam samsyn med facket i vissa frågor.
Sveriges Byggindustrier håller med Lindholm när han efterfrågar en samlad hantering av bostadsrelaterade frågor inom regeringskansliet. Vi delar även synen på behovet av personal i en situation där idag efterfrågan på många typer av yrken relaterat till bostadsbyggandet är stor.
Svårigheten för Johan Lindholms lista till den nye bostadsministern Peter Eriksson är dessvärre att de olika kraven saknar en sammanhållen strategi, förutom att staten ska ta ett stort ansvar. Vad det egentligen innebär framgår inte av artikeln.
Lindholm levererar en analys till dagens situation där alla tillkortakommanden tillskrivs marknaden. Att kommunerna är den största säljaren av mark och har tjänat pengar på detta tycks Lindholm bortse ifrån. Att lönekostnaderna i Sverige är dubbelt så höga som snittet inom EU lyfts inte heller fram. En byggnadsarbetare tjänar idag i snitt 33 000 kronor. I Stockholm ligger snittlönen för nyproduktion på hela 38 000 kr.
Situationen på bostadsmarknaden i dag är resultatet av en mindre väl fungerande bostadspolitik som förts under många årtionden. Ansvaret för den vilar på politiken som skapat den mängd regelverk och modeller som styr byggandet. Så det finns tid för självrannsakan från politiskt håll.
Sveriges Byggindustrier har tagit fram ett bostadspolitiskt program som vi kallar en fungerande bostadsmarknad för alla. Till skillnad från Byggnads och Johan Lindholm ser vi hela bostadsmarknaden och dess utmaningar. De åtgärder vi föreslår berör att öka rörligheten i det befintliga beståndet, att möjliggöra för kapitalsvaga hushåll att skaffa bostad samt att säkerställa ett långsiktigt ökat byggande. Här är några av de konkreta åtgärder som behöver vidtas
• Förbättra samarbetet mellan stat och kommun i tidiga skeden. Staten ska kunna ge bindande besked tidigt i planeringsprocessen.
• Se över Miljöbalken. Den innehåller starka skyddsinstrument och en detaljeringsnivå som fördröjer planerings- och tillståndsprocesser utan att det leder till förändringar i sak.
• Inför bosparande för ungdomar.
• Inför startlån (likt studielån) för förstagångsköpare
• Inför ett riktat bostadsbidrag till kapitalsvaga hushåll
• Reavinstskatten skjuts upp till den dag då personen träder ut ur ägarmarknaden
• Inför en friare hyressättning succesivt under 15 år, kombinerat med en tillfällig skatt på hyresfastigheter.
Det är glädjande att Byggnads engagerar sig i bostadsdebatten. Facket har en viktig roll i arbetet med att få till stånd en bättre fungerande bostadsmarknad. Men ska debatten bli riktigt verkningsfull krävs att fler vidgar sina vyer och blir konkreta. Vi fortsätter gärna den diskussionen, både med Johan Lindholm och Peter Eriksson. För Sverige behöver fler bostäder.
Björn Wellhagen
näringspolitisk chef Sveriges Byggindustrier