Oppositionslandstingsrådet Johan Örjes (C) skriver i en debattartikel (UNT 1/12) om landstingets svåra ekonomiska läge. När jag började läsa trodde jag artikeln var en tillbakablick på den senaste mandatperioden, när Erik Weiman (M) var ordförande och Johan Örjes ingick i landstingsledningen. Men att han själv satt med i den landstingsmajoritet under Erik Weiman som varit ansvariga de senaste åtta åren ges inte något större utrymme i hans text.
Det svåra ekonomiska läget i landstinget beror på en ökad kostnadsutveckling som pågått under flera år.
I snitt har kostnadsutvecklingen i vårt landsting varit närmare 6 procent per år. Detta såg den förra majoriteten med Örjes, men valde att blunda för det.
I stället ägnade man sin tid åt utmaningsrätt, konstlade privatiseringar och att slå sönder verksamheten på Akademiska sjukhuset genom att släppa in privata aktörer på vissa områden. Även produktiviteten inom landstinget minskade under Weimans styre. Fler anställda men mindre vård. Återigen, det hände utan att den majoritet Örjes ingick i gjorde något åt saken.
År 2014, alliansens sista år, skulle ha slutat med ett minus på 34 miljoner om man inte sålt Ulleråkersområdet.
Men det som är riktigt allvarligt är utvecklingen på landstingets största verksamhet, Akademiska sjukhuset. Där har kostnaderna ökat varje år och hade sista året med alliansen ett underskott på 346 miljoner.
För att skapa ordning i landstingets ekonomi har den nuvarande ledningen varit tvungna att höja landstingsskatten och även höja vissa avgifter. Det är inget vi gör med glädje, utan för att det är nödvändigt för att ta kontroll över ekonomin. Tillsammans med dessa intäktsförbättringar innehåller även den nuvarande ledningens budget effektiviseringar och besparingar på verksamheterna, allt för att få tillbaka en landstingsekonomi i balans.
Tyvärr verkar inte Örjes och hans parti vara beredda att vara med och ta kontroll över ekonomin.
När budget och skattesats togs, valde man att i stället rösta för oförändrad skattesats och säga nej till andra nödvändiga intäktsförstärkningar. I stället för att medverka till att landstinget står starkt och redo att ta sig an framtidens utmaningar, valde de att fortsätta göra ingenting och hoppas att allt löser sig av sig självt. De var beredda att fortsätta på det sluttande planet med fortsatt negativ ekonomisk utveckling. Vi Socialdemokrater är inte beredda att göra det. För vi vill att alla boende i Uppsala län och i regionen även i fortsättningen ska få en vård i världsklass för sina skattepengar.
Tobias Renbergvice ordförande (S) Produktionsstyrelsen landstinget