Därför frånträdde vi förhandlingarna

Med Hyresgästföreningens inställning till värdet av att bruka en hyresrätt lär det inte bli mycket byggt, skriver Andreas Sjöberg.

Andreas Sjöberg.

Andreas Sjöberg.

Foto:

Debatt2015-03-21 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder uttalade sig nyligen i UNT om strandningen av omkring 8 000 lägenheter som stundar i Uppsala. Flera av hennes påståenden är direkt missvisande vilket är olyckligt. Uppsalaborna förtjänar att få veta varför Fastighetsägarna MittNord, på uppdrag av några medlemmar, valt att frånträda de årliga hyresförhandlingarna.

En viktig utgångspunkt för vidare diskussion är att hyreslagstiftningen från 2011 fokuserar på att bruksvärdet ska vara styrande när det gäller hyresnivån i en enskild lägenhet. Bruksvärdet innehåller en rad olika faktorer. Vi anser att de viktigaste är standard, förvaltningskvalitet och läge, grunder som vårt yrkande i höstas vilar på. Marie Linder menar bland annat att yttre ekonomiska faktorer, som ränteläget, innebär att behovet av hyresjustering för 2015 saknas. Räntan har ingenting med bruksvärdet att göra. Oavsett ränteläge behövs måttfulla och ansvarsfulla justeringar av hyresnivån för att garantera fortsatt högkvalitativ förvaltning av hyresbostäder.

De tre fastighetsägare som valt att låta oss vara ombud i strandningen kontaktade tidigt i höstas Hyresgästföreningen och ville förhandla 2015 års hyresnivåer. I något fall tog det nästan tre månader för motparten att överhuvudtaget ta sig till förhandlingsbordet, en evighet i sammanhanget. Det är därför med stor förvåning vi i UNT läser att Marie Linder nu vill att hyresförhandlingarna återupptas.

Att våra uppdragsgivare valt att frånträda hyresförhandlingarna och stranda de omkring 8 000 lägenheterna beror till stor del på Hyresgästföreningens märkliga och oprofessionella beteende. Strax före jul lade Hyresgästföreningen fram ett bud på mellan 0.7 och 1,1 procent. När julskinkan ätits och glöggen druckits drog samma förhandlingspart tillbaka sitt bud. Nu gällde 0,0 procent. Största anledningen var att Uppsalahem och Studentstaden strax före jul kommit överens med Hyresgästföreningen om att lämna hyresnivån för 2015 orörd.

Vad Hyresgästföreningen verkar ha missat är att den nya hyreslagstiftningen från 2011 innebär att det kommunägda bostadsbolaget inte längre är normerande för de privata hyresvärdarna. Vad Uppsalahem gör är alltså deras sak. Kanske är det enklare att lämna hyresnivån ojusterad med 15 000 lägenheter i bagaget? De tre fastighetsägare som vi agerar ombud för har förvisso stora bestånd, men vår genomsnittliga förhandlingskund har omkring 50 lägenheter. Väldigt olika förutsättningar med andra ord.

Slutligen vill vi förklara varför en årlig hyresjustering är viktig. Det handlar om att på sikt kunna erbjuda hög standard och hög servicegrad i hyresboendet. Dessutom är det nödvändigt att behålla en värdeutveckling på fastigheterna. Annars kan inte investeringar, renoveringar och nyproduktion ske regelbundet. Med Hyresgästföreningens inställning till vad det är värt att bruka en hyresrätt lär inte mycket bli byggt. Det är till stor skada för Uppsala kommun.

Andreas Sjöberg

Marknadsområdeschef

Fastighetsägarna MittNord

Läs mer om