Gårdsförsäljning av alkohol är ett direkt hot mot Systembolagets monopol och den svenska alkoholpolitiken som skyddar oss från alkoholens skador. Den 23 april ska riksdagen ta ställning till frågan om gårdsförsäljning av alkohol.
Gårdsförsäljning låter kanske oskyldigt, men beslutet riskerar att bli början på slutet för Systembolagets monopol. Om gårdsförsäljning tillåts, är det en uppenbar risk att Sverige förlorar sitt undantag i EU-rätten som möjliggör monopolet. Det räcker med att EU-domstolen gör en annan tolkning än regeringen för att äventyra hela det svenska alkoholmonopolet.
Genom att överlämna beslutsbefogenheten över svensk alkoholpolitik till EU-domstolen öppnar vi dörren för en avreglerad alkoholmarknad i Sverige. Är detta verkligen en risk riksdagen är villig att ta?
Alkohol är ingen vanlig handelsvara. Den orsakar sjukdomar, olyckor och våld – skador som påverkar hela samhället. Systembolagets uppdrag är att begränsa dessa skador genom att lyfta bort vinstintresset från alkoholförsäljningen. Den modellen fungerar, vilket bland annat WHO bekräftade i en rapport i början av året.
Att riskera Systembolagets monopol för att främja ekonomiska intressen hos ett fåtal företag är att sätta näringslivet framför folkhälsan. Vi är många som värnar om landsbygdsutveckling men det finns flera andra och bättre sätt än gårdsförsäljning som dessutom i högre grad gynnar alkoholproducenter i städer.
De enda som tjänar på en fri alkoholförsäljning är nämligen alkoholens storföretag. Ett avskaffat monopol öppnar för en oreglerad marknad som bidrar till ökad konsumtion. Mer alkohol säljs och fler människor drabbas av alkoholens skadeverkningar medan vinsterna hamnar hos alkoholindustrin.
Ett fritt samhälle kan inte handla om att maximera tillgången på skadliga produkter. Frihet är ett samhälle där färre begränsas av alkoholens konsekvenser – där färre barn växer upp i hem präglade av missbruk, där färre människor upplever otrygghet i sin närmiljö och där färre personer behöver vård för alkoholrelaterade skador. Med gårdsförsäljning och i förlängningen ett avskaffat monopol riskerar vi att gå i rakt motsatt riktning.
Opinionsundersökningar visar att en klar majoritet av svenskar stödjer Systembolagets monopol. Att avskaffa Systembolagets monopol genom gårdsförsäljning är därför att gå Sveriges befolkning bakom ryggen. Om våra folkvalda i riksdagen på allvar vill värna om folkhälsan och minska alkoholens skador, finns bara ett alternativ: Rösta nej till gårdsförsäljning den 23 april. Det är ett beslut som kommer att rädda liv och främja ett tryggare och friskare samhälle för oss alla.