Därför startar välfärdsföretagen uppropet!

Tillåts vi bidra till välfärden i Uppsala efter valet? Det skriver sju välfärdsföretagare i Uppsala län.

DEBATT2014-08-26 11:39
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi som driver företag inom vård och omsorg i Uppsala och på andra orter i Uppsala län vet att vi gör välfärden bättre för många människor varje dag. Men trots vårt tydliga bidrag till höjd kvalitet är vi hotade och ifrågasatta. Det finns politiska förslag om att förbjuda vårdföretag och om att kringskära medborgarnas valfrihet.

Vi kräver nu besked från Caroline Andersson (S), andra vice ordförande i äldrenämnden i Uppsala:

• Kommer de äldre i Uppsala att kunna fortsätta välja mellan olika utförare i hemtjänsten eller särskilda boenden?

Vi vill också fråga Vivianne Macdisi (S), andra vice ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen i landstinget:

• Ska invånarna i Uppsala län kunna välja privat drivna vårdcentraler?

Till er båda vill vi också ställa denna fråga:

• Stödjer ni ett kommunalt veto mot privat vård och omsorg, alltså att kommunen och landstinget ska ha makten att förbjuda nya vårdalternativ, trots att de är efterfrågade av medborgarna?

I Uppsala län drivs hälften av de privata vård- och omsorgsföretagen, och sex av nio äldreomsorgsföretag av en kvinna. Många av företagen är små, men det finns också några större. De äldre som behöver hemtjänst eller äldreboende i Uppsala kan i dag välja vem som ska komma hem och hjälpa dem med allt från städning och mat till att duscha och klä på sig. Även den som behöver flytta till ett vård- och omsorgsboende har rätt att välja mellan olika utförare.

Privata vårdgivare i Uppsala län tar emot över 1 600 patienter varje dag, vilket motsvarar lite mer än en fjärdedel av alla besök. I vår region är 44 procent av alla vårdcentraler privat drivna, och sju av de tio populäraste vårdcentralerna drivs privat.

Många personer med funktionsnedsättningar bor, eller har daglig verksamhet enligt LSS i en privat driven verksamhet. I Uppsala län har 63 procent av brukarna inom personlig assistans valt en privat utförare.

Vi tror på valfrihet, och på patienters, brukares och omsorgstagares rätt att själva bestämma vem de ska vända sig till när de behöver vård och omsorg. Med fler alternativ ökar tillgängligheten. När en mångfald av utförare tävlar om att ha den bästa kvaliteten gynnar det alla inblandade. Människor kan jämföra och välja den bästa vårdcentralen, äldreomsorgen eller LSS-verksamheten.

Tyvärr går tongångarna från många politiker i en annan riktning. I stället för att lämna makten till medborgarna vill många begränsa eller förbjuda våra verksamheter. Det oroar inte bara oss, utan även våra medarbetare, patienter och omsorgstagare.

Därför har vi startat uppropet ”Vi gör skillnad!” Med uppropet hoppas vi bryta den skeva bilden av privata vårdgivare och visa hur vi bidrar till en modern välfärd.

Lotta Wiström , Sinnligt barnmorskemottagning

Mats Brolin, Ekeby hälsocenter

Ture Ålander, Läkarpraktik

Anna-Lena Karlsdotter, Enköpingshälsan & Håbohälsan

Sara Jansson, Attendo Topelius

Susanne Eriksson, Attendo kundval Uppsala

Therese Holtz, Humana Tiangruppen

Läs mer om