Nya larmrapporter visar att 75 000 äldre svälter i Sverige, i detta nu. Det innebär att tusentals människor är drabbade i Uppsala län. Hundratals personer i vårt län far sannolikt så illa att de riskerar att dö inom kort.
Detta är alarmerande siffror.
Härom året visade det sig dessutom att hela 44 (!) procent av de inneliggande patienterna på Akademiska sjukhuset led av undernäring.
Liberalernas flera år gamla krav att stoppa undernäringen av äldre är viktigare än någonsin. Desto mer obegripligt är att de rödgröna vill avslå just detta förslag på landstingsfullmäktige den 30 november.
Vårt krav innebär en länsövergripande strategi som även involverar länets kommuner. Svaret från de rödgröna är att en sådan inte behövs med hänvisning till det arbete som redan bedrivs inom området. Det stämmer att mycket gott görs i vårt län, men vi förstår faktiskt inte hur Socialdemokraterna och Miljöpartiet inte kan se att mer behöver göras. Förrädiska diken mellan kommun och landsting måste motverkas, och till skillnad från de rödgröna tror vi inte att en ensam dietisttjänst är tillräcklig för allt som behöver uppnås.
Kunskapen om undernäring och äldrehälsa måste öka i både hemtjänst och i äldreboenden, och äldre patienters vikt och näringsbehov måste följas. Vi måste dessutom säkra att sjukvård, hemtjänst och äldreboenden alla får veta när kostbehov förändras.
Det är häpnadsväckande att de rödgröna inte anser att länets vårdcentraler behöver involveras eller ens tillfrågas om detta enorma problem, utan att det räcker med att de två sjukhusen innefattas. Mer än var tredje sjukhuspatient är undernärd redan när hon kommer till sjukhuset, och därmed är vårdcentralerna helt grundläggande för att förebygga och hjälpa. Munhälsans direkta koppling till undernäring gör att även tandvården borde vara del av arbetet. Men icke.
Att tillåta att gamla människor svälter år 2016 är fullständigt oacceptabelt.
En värdig ålderdom ska vara självklar för oss alla. Ett helhetsgrepp mot en äldre människas undernäring kan göra underverk för hela hennes liv, och vårdcentraler måste vara en grundläggande del av detta arbete av många skäl.
1. Forskning visar att vårdpersonalen bara upptäcker knappt hälften av alla undernärda äldre patienter. Vi menar därför att varje vårdcentral måste vara en äldrevårdscentral med kunskap att hitta de patienter som är i riskzonen.
2. Dietister och läkemedelsgenomgångar är ovärderliga verktyg i arbetet. Årsringar minskar aptiten, trubbar av smaksinnet och sliter på våra tänder. Till och med stjärnkocken Marcus Aujulays menyer växer i munnen för den som mår illa eller har magproblem av alltför många läkemedel i alldeles för höga doser.
3. Alltför många gamla tillbringar sin tid stillasittande, vilket är dokumenterat förödande för både aptit och hälsa. Arbetsterapeuter och sjukgymnaster i primärvård är därmed nyckelpersoner. Tillsammans med god samhällsplanering med bänkar, belysning och sandade vägar är de viktiga vapen både mot undernäring och ensamhet.
4. Ett strategiskt arbete mot undernäringen kan leda till ny kunskap om hur sjukvården bör organiseras, och vilka yrkesgrupper som behövs på vårdcentralerna. Demens, depression och andra sjukdomar ökar lavinartat risken för undernäring. Kanske borde därmed geriatriker och specialiserade sjuksköterskor möta äldre patienter både på sjukhus och vårdcentraler.
Inställningen hos de rödgröna att halvdant arbete duger skapar framförallt onödigt lidande, men den leder även till stora kostnader.
Studier över hela världen visar nämligen att insatser mot äldres undernäring inte bara ger bättre livskvalitet, utan även sparar vårddygn, motverkar infektioner och minskar behovet av läkemedel.
Och hur kan ett landsting med enorma vårdköer och vårdplatsbrist stillatigande se på när gamla människor behöver värdefulla vårdplatser, trots att de borde kunna vara friska i sina egna hem? Det övergår vårt förstånd.
Lina Nordquist
landstingsråd (L)
Lena Lundberg, Carl Nettelblad, Kajsa Dovstad, Jenny Gavelin, Håkan Marklund, Monica Lundberg, Ulrika Ljungman
Liberala landstingsgruppen