Det mest intressanta med den nya majoritetens debattartikel kring Uppsalas arbetsmarknad (UNT 22/1) är vad som inte står i den.
Ingenstans finns orden ”företag”, ”näringsliv” eller ”landsbygd” med. Precis som på riksplanet saknas helt en politik för företagande och näringslivsutveckling.
På många orter runt om i landet försvinner jobben i takt med att företag tvingas lägga ned eller flytta. Utanförskapet är fortfarande för stort. Uppsala har ett gynnsamt läge jämfört med många kommuner och regioner, men självfallet står även vi inför stora utmaningar. Det gäller inte minst hur vi ska kunna skapa ett mer attraktivt klimat för företagare och industrier att utvecklas. Uppsalas långsiktiga attraktionskraft kräver ett starkare lokalt näringsliv som också drar med sig en starkare lokal köpkraft.
De små och medelstora företagen är Sveriges största arbetsgivare. I 130 av 290 kommuner är det alla de människor som jobbar i små företag som ger mest skatteintäkter till kommunen.
Det är också detta som bygger den gemensamma välfärden och som är avgörande för vilken service en kommun kan erbjuda. Just därför är det så viktigt att politiskt driva på för en fördjupad jobblinje som prioriterar de jobbskapande företagen.
En fördjupad jobblinje står på tre ben:
– För det första måste små- och medelstora företag ges bättre möjlighet att anställa genom sänkta kostnader och minskat krångel. Det måste bli mer attraktivt att driva företag. Därtill måste trösklarna till arbetsmarknaden sänkas genom fler jobb med lärlingslöner och förändrad arbetsrätt. Detta ger fler jobb till unga och skapar fler möjligheter för de som står längst ifrån arbetsmarknaden att komma in.
– För det andra behöver branscher öppnas upp så att jobben kan växa fram och valfriheten säkras. Barnfamiljer ska fortsatt kunna välja förskola. Äldre ska kunna välja äldreboende eller vårdcentral. Den som står utan jobb kunna välja bland en mångfald arbetsförmedlare.
– För det tredje behövs en fördjupad jobblinje för att integrationsprocessen ska fungera bättre. Det handlar om jobben och det handlar om fler bostäder och boenden. Sverige måste erbjuda ett betydligt bättre flyktingmottagande och det kräver att vi gör reformer på både arbetsmarknaden men också på bostadsmarknaden. Att som de rödgröna vilja skrota den så kallade etableringsreformen vore helt fel väg att gå.
När statsminister Stefan Löfven besökte Uppsala i veckan gav han bara vaga och intetsägande besked om närings- och arbetsmarknadspolitiken. Hans planer på ett innovationsråd och en ”innovationskatapult” låter som klassisk S-politik – uppifrånstyrda, statliga låtsasåtgärder som inte leder någon vart.
Den vurm för utbildningsinsatser och offentligt finansierade stödplatser som de rödgröna ger uttryck för, ger i själva verket mycket litet utfall när det gäller riktiga jobb.
Det är talande att den åtgärd i den nyss beslutade statsbudgeten för 2015 som mest konkret sänker kostnaderna för att anställa – nedsättningen av arbetsgivaravgifter för unga – nu förhalas av S och MP i regeringen.
Likaså har de rödgröna skrotat den översyn av Arbetsförmedlingen som Alliansregeringen sjösatte, trots att de i sin regeringsförklaring lovade att AF ska reformeras i grunden. Översynen omfattade organisation och styrning, men också de arbetsmarknadspolitiska insatserna. Arbetsförmedlingens dialog med arbetsgivare skulle analyseras, eftersom goda kontakter är en förutsättning för att förbättra matchningen. Dessutom skulle utredningen se över hur andra aktörer än AF kan bidra till att hjälpa människor att komma i jobb. Det är viktigt för alla dem som är allt mer beroende av Arbetsförmedlingens hjälp för att komma tillbaka. Det är viktigt för en väl fungerande integration och inte minst för Sverige, så att fler kan komma i jobb och bidra till att stärka vår gemensamma välfärd.
Ordet ”landsbygd” fanns heller inte med i majoritetsföreträdarnas debattartikel. Men utan jobb och företag stannar landsbygden. Och utan de resurser som finns på landsbygden stannar Sverige.
Det krävs en politik som ser till att hela vår stora kommun kan utvecklas positivt, och landet i övrigt.
Under de kommande åren kommer Centerpartiet stå för en tydlig och aktiv opposition till vänsterstyrets politik i Uppsala och i Sverige. Vår politik är bra för jobben, den förenar miljö och tillväxt och ger möjligheter att utveckla hela Uppsala kommun och hela landet.
Stefan Hanna, kommunalråd (C)
Mattias Johansson, ledamot (C) i nämnden miljö & hälsa