I kombination med ett nationellt regelförenklingsarbete finns det flera åtgärder som kommunen kan vidta för att underlätta byggprocesserna för att få fart på bostadsbyggandet och främja näringslivsklimatet i kommunen. Under år 2014 slogs många rekord i byggbranschens Uppsala. Media rapporterade om såväl nya rekord i godkända planer för nya bostäder som byggboom. I år kan vi fortsatt läsa rubriker om byggen som nu startas, byggen som kommit till genom att vi i många fall har varit överens över parti- och blockgränser. Det är bra för Uppsala. Men hur kommer det att se ut på sikt när den nya majoritetens utvecklingsfientliga politik realiseras?
Vi avundas inte Socialdemokraterna. Tillsammans med sina tillväxtfientliga majoritetsvänner har de på ett år lyckats göra byggandet för såväl byggföretag som privatpersoner 37,5 procent dyrare. Det är inte förenligt med våra ambitiösa gemensamma mål om bostadsbyggandet i kommunen utan hindrar Uppsalas tillväxt och den långsiktighet och förutsägbarhet som behövs. Hur kan den rödgröna majoriteten efterlysa fler billiga bostäder samtidigt som de höjer kostnaden för planläggning med 37,5 procent?
I kommunen har vi idag flera stora projekt på gång som kräver mycket arbete från stadsbyggnadsförvaltningens personal. Men för att få en livskraftig kommun behöver bostäder av olika upplåtelseformer byggas på flera olika platser. Vi kan inte lägga ner alla andra planer på nya bostäder för att enbart arbeta med kommunens egna projekt. Utvecklingen måste även få ske i våra kransorter och i projekt som drivs av den enskilde.
Det finns redan idag flera verktyg för att stimulera, förenkla och möjliggöra ett ökat byggande som kommunen redan idag kan använda, bara den politiska viljan finns. Till exempel kan så kallade byggherreplaner användas, vilket innebär att de som vill bygga själva anlitar arkitekter som är med och utformar planförslagen. Detta möjliggjordes av Moderaterna genom en reform under förra mandatperioden. När fler ges möjlighet att utarbeta detaljplaner ökar konkurrensen, nya infallsvinklar prövas och variationen i byggnationerna ökar samtidigt som produktionstakten kan ökas.
För den som vill bygga tar det onödigt lång tid att få nödvändiga tillstånd från kommunen. Genom att till exempel använda byggherreplaner frigörs resurser och mer tid kan läggas på att arbeta fram fler planer för att fler människor ska kunna få en ny bostad. Ett annat verktyg är att utveckla rådgivningen och servicen till den som vill ansöka om bygglov. Vi ser ett stort behov att förbättra kommunens information till den som vill bygga, särskilt när det gäller de regelförenklingar som Alliansregeringen genomförde. Med fler kompletta och korrekta ansökningar snabbas processen upp och handläggningstiderna förkortas. Det måste bli lättare att göra rätt.
Uppsala kommun bör också arbeta med mer flexibla detaljplaner. Det innebär att detaljplanen, som reglerar vad en byggnad får innehålla på en viss plats, görs mindre rigid från början och därmed inte kräver ett nytt kommunalt beslut för mindre förändringar. Det kan handla om att den som vill starta en frisörsalong i en del av sin villa ska kunna göra det utan att det krävs en detaljplaneändring. Det sparar tid och pengar hos den enskilde och kan korta ned processer samt underlätta för företagsetableringar utanför stadskärnan.
I år har plan- och byggnadsnämndens endast beviljat 177 bostäder i antagna planer. Detta är anmärkningsvärt eftersom Alliansen förde en politik som har gjort det mycket attraktivt att bygga i Uppsala vilket inte minst syns genom att antalet byggherrar ökat från 7 till 42 stycken. Det är alltså ingen brist på aktörer som vill bygga. Problemet tycks vara de rödgrönas ovilja. Bevisligen vill såväl privatpersoner som byggherrar bygga bostäder som Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i själva verket inte går med på.
Byggandet i Uppsala kan bli snabbare och enklare med relativt små åtgärder från kommunens sida om bara den politiska viljan finns hos den rödgröna majoriteten.
Therez Olsson, kommunalråd (M) och vice ordförande i plan- och byggnadsnämnden