Delat omsorgsansvar är framtiden

Fi menar att det ojämlika omsorgsansvaret är såväl ett symptom på som en av flera orsaker till ojämställdheten i arbetslivet. Det skriver Linnéa Bruno (Fi) och Lotten Sunna (Fi).

Lotten Sunna (Fi) är en av artikelns författare.

Lotten Sunna (Fi) är en av artikelns författare.

Foto: Fotograf saknas!

Debatt2014-07-27 15:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nyligen presenterade SCB jämställdhetssiffror i publikationen ”På tal om kvinnor och män, lathund om jämställdhet 2014”. Skriften publiceras vartannat år och har statistik som sträcker sig 30 år tillbaka i tiden. Det är ingen upplyftande läsning. Tidigare kvinnorörelser lyckades avskaffa sambeskattningen och pressa fram förskolereformer. De senaste decennierna har dock mycket lite hänt. Löneskillnaderna är i stort sett oförändrade. Kvinnor utför fortfarande betydligt mer obetalt arbete än män, en timme extra per dag. Kvinnor tar fortfarande ut en majoritet av föräldraförsäkringsdagarna och pappornas ökade uttag är tydligt kopplat till att fler månader låsts till vardera föräldern.

Det finns debattörer, nu senast Brygger med flera (SvD 20/7), som menar att frågan om individualiserad föräldraförsäkring ses som obetydlig. Det gör den inte för Feministiskt initiativ. Vi har i stället lyft upp individualiserad föräldraförsäkring i vårt valmanifest, eftersom vi ser att det är en reform som kan driva samhällsutvecklingen i linje med riksdagens övergripande jämställdhetspolitiska mål: Att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv.

Otaliga rapporter har under decennier konstaterat att försäkringens nuvarande utformning cementerar ojämlikt omsorgsansvar, samt försvårar kvinnors möjligheter och villkor i arbetslivet och på så sätt möjlighet till ekonomisk självständighet livet ut – ett av delmålen för den fastlagda svenska jämställdhetspolitiken.

Ett annat delmål säger att kvinnor och män ska ta samma ansvar för hemarbetet och ha möjlighet att ge och få omsorg på lika villkor. Att ha tagit på sig vårdnadsansvar om ett barn anser vi även ska innebära ett omsorgsansvar. Föräldraskapet är individuellt och varje förälder har ansvar för sin relation till barnet, den kan inte skrivas över på en annan förälder. Hade försäkringen införts i dag hade den med största sannolikhet varit individuell, såsom A-kassan och andra socialförsäkringar.

Fi menar att det ojämlika omsorgsansvaret är såväl ett symptom på som en av flera orsaker till ojämställdheten i arbetslivet. Fi har många förslag som tillsammans kommer att göra en avgörande skillnad, såväl ur klass- som könsperspektiv.

En individualiserad föräldraförsäkring behöver ta hänsyn till att det för många kvinnor inte finns någon att ”dela med sig” av försäkringen till. Som reglerna ser ut i dag har en ensam vårdnadshavare rätt till hela försäkringen, men även omgärdande lagar och försäkringar behöver ses över för att trygga dessa familjers situation. Feministiskt initiativ vill göra det möjligt för ensamstående att överlåta sex månader av föräldraledigheten till annan person. Vi vill höja lägstanivån från dagens 180 till 300 kronor, sju dagar i veckan. Vi föreslår en höjning av Försäkringskassans underhållsstöd från 1 273 kr till 2 000 kr per månad.

Feministiskt initiativ vill skapa ett samhälle som uppvärderar och banar väg för mångfald i levnadssätt, både kulturellt och strukturellt. Detta innebär bland annat att det ska vara möjligt att leva ekonomiskt bra som ensamstående förälder eller pensionär, att hbtq-familjer inte diskrimineras och att fler än två personer kan erkännas som vårdnadshavare för ett barn.

Vi har kommit en bra bit på väg, men frågor om jämställdhet har länge fått stå tillbaka. Nu gäller att värna tidigare reformer och gå vidare. Fi kommer i riksdagen alltid att ha jämställdheten högst på dagordningen.

Linnéa Bruno, riksdagskandidat (Fi)

Lotten Sunna, riksdagskandidat (Fi)

Läs mer om